ГоловнаПолітика

У Кремлі "взяли до уваги" заклики західних лідерів звільнити українських моряків

У МЗС РФ закликали "не вчити Росію".

У Кремлі "взяли до уваги" заклики західних лідерів звільнити українських моряків
Фото: EPA/UPG

У Кремлі заявили, що взяли «до уваги» заклик Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель до президента Російської Федерації Володимира Путіна звільнити українських моряків.

Про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи підсумки вчорашньої телефонної розмови Путіна і Меркель, повідомляє УНІАН.

«Безумовно ми беремо до уваги подібні заяви, але подібні заяви не можуть бути підставою для зміни російського законодавства або для того, щоб хтось відступав від російського законодавства», - сказав Пєсков.

Він заявив, що українські військові моряки перебувають під слідством і все, що з ними відбувається, «відбувається відповідно до російського законодавства».

Пєсков підтвердив, що ця тема дійсно піднімалася Меркель під час телефонної розмови з Путіним.

«Президент Путін дав свої роз'яснення», - сказав Пєсков.

Тим часом, в російському МЗС грубо відреагували на спільну заяву Меркель і Макрона щодо звільнення українських моряків.

Замість того, щоб намагатися "вчити" Росію, закликаємо наших партнерів з "нормандського формату" звернути увагу на разючі факти грубого порушення Києвом прав людини і тих свобод, якими так переймається "колективний Захід", - йдеться в коментарі Департаменту інформації і друку МЗС Росії, опублікованому в суботу на сайті МЗС РФ.

Нагадаємо, бесіда між канцлером ФРН Ангелою Меркель і президентом РФ Володимиром Путіним відбулася ввечері 28 грудня. Під час телефонної розмови Меркель закликала Путіна звільнити з-під варти українських моряків, захоплених Росією поблизу Керченської протоки.

Меркель також привітала домовленість про встановлення нового перемир'я на сході України, яке було досягнуто 27 грудня в рамках Тристоронньої контактної групи щодо урегулювання ситуації на Донбасі.

Раніше Меркель разом з президентом Франції Емманюелем Макроном висловила стурбованість конфліктом у Керченській протоці і порушенням прав людини в анексованому Росією Криму. У спільній заяві вони вимагали "безпечного, вільного та безперешкодного проходу всіх кораблів Керченською протокою, а також негайного і безумовного звільнення незаконно заарештованих українських моряків".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram