ГоловнаПолітика

Кримський суд відмовився відпустити з-під варти п'ятьох українських моряків

Термін утримання під вартою скорегували на один день.

Кримський суд відмовився відпустити з-під варти п'ятьох українських моряків
Капитана буксира 'Яны Капу' Олег Мельничук
Фото: facebook/Антон Наумлюк

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму сьогодні відмовився відпустити з-під варти п'ятьох військових моряків, захоплених 25 листопада на кораблях ВМС України.

Суд залишив чинними постанови окупаційного суду Сімферополя, уточнивши при цьому термін арешту через допущену судом першої інстанції технічну помилку: він минає 24, а не 25 січня 2019 року, пише "Інтерфакс-Україна".

Відмову у звільненні сьогодні отримали командир буксира "Яни Капу" старшина Олег Мельничук, командир бронекатера "Нікополь" старший лейтенант Богдан Небилиця, капітана 2 рангу Денис Гриценко, старший матрос Юрій Без'язичний і матрос Євген Семидоцький. Апеляції їхніх адвокатів стали останніми скаргами, які надходили в інстанцію від захисту українських військових.

Призначені державою адвокати трьох затриманих моряків Андрія Ейдера, Андрія Артеменка, Володимира Терещенка і співробітника української спецслужби Василя Сороки не оскаржували їхній арешт.

"З несумлінними колегами по призначенню буде розбиратися дисциплінарна комісія", - заявив напередодні адвокат Микола Полозов.

Взяття під варту чотирьох українців захист оскаржить в касаційному порядку.

Тож у суді апеляційної інстанції за шість днів розглянуто апеляції на арешт 20 з 24 українців.

Нагадаємо, що 25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" в нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 людей - доправили в Сімферополь, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і зараз. Після агресії в Керченській протоці в 10 областях України, прикордонних з РФ і невизнаним Придністров'ям, було введено воєнний стан.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Женевська конвенція 1949 року передбачає, що МКЧХ може надавати допомогу військовополоненим. Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх у скоєнні кримінального злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram