ГоловнаПолітика

Порошенко оголосив про припинення воєнного стану

Ситуація навколо України "не дуже змінилася", але ЗСУ змогли підсилитися.

Порошенко оголосив про припинення воєнного стану
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко оголосив про припинення воєнного стану, який ввели наприкінці листопада на території 10 прикордонних областей.

Про це він сказав на засіданні Ради національної безпеки і оборони.

"Зараз рівно 14 година, і сьогодні, зараз, припиняється воєнний стан. Це моє принципове рішення. Воно засноване на аналізі всіх складових ситуації з безпекою в державі", - заявив президент України.

Порошенко сказав, що рішення ухвалено, незважаючи на те, що особливого зниження військової загрози не відбулося, але за минулий місяць українські війська значно посилили свою боєздатність.

"Ситуація навколо України не дуже змінилася. Ви бачили, що ОБСЄ підтвердило дані нашої розвідки. В районі Луганська знайдено реактивні системи "Град", збільшено кількість артилерії, невідведені танки, які були зафіксовані супутниковими знімками наших союзників по НАТО. Не знизилася кількість військової присутності Російської Федерації на Азовському морі... Але в абсолютно іншому вимірі зараз оборонні можливості українських Збройних Сил", - заявив Порошенко.

Президент України також перелічив заходи, проведені під час воєнного стану.

Міністерство оборони і Генеральний штаб передислокували війська туди, де вони найбільше потрібні в умовах зростання воєнної загрози.

"Туди, де, за нашою інформацією, ситуація найбільш загрозлива. Не все я можу сказати у відкритому ефірі, але можу сказати, що серйозно посилена протиповітряна оборона в південних, східних областях. На два-три місяці прискорили передачу техніки і озброєнь у війська", - розповів Порошенко.

Президент також нагадав, що відбулися навчальні збори резервістів першої черги. "Ще раз ми відчули потужне плече підтримки з боку учасників бойових дій, які продемонстрували готовність будь-коли миттєво повернутися в лаву", - підкреслив Порошенко. У більшості військкоматів кількість резервістів у три-чотири рази перевищила необхідну кількість. В областях з воєнним станом також провели збори військовозобов'язаних, приписаних до частин територіальної оборони.

Було проведено бойове злагодження бригад і батальйонів територіальної оборони.

Під час воєнного стану посилили охорону державного кордону й об'єктів інфраструктури.

"У військовій сфері нам вдалося провести низку заходів від стратегічного до тактичного рівня. Можу підкреслити, що без воєнного стану втілити їх було б набагато складніше. А деякі, як мені доповідає військове керівництво, просто неможливо", - заявив Порошенко.

Завдяки воєнному стану відбулася сувора перевірка систем військового управління, озброєння, забезпечення. "І виявили, до речі, і я буду про це відверто говорити на закритій частині, велику кількість недоліків", - сказав він.

Він додав, що прийняв рішення не продовжувати воєнний стан, щоб не довелося відкладати вибори президента України, призначені на 31 березня 2019 року.

Нагадаємо, воєнний стан вводили на 30 діб у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

Таке рішення було прийнято у зв'язку з актом збройної агресії Росії в районі Керченської протоки і загрозою масштабного вторгнення на тлі окупації Криму та частини Донецької та Луганської областей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram