ГоловнаПолітика

Російський суд стягнув з політв'язня Карпюка мільйон рублів, - адвокат

Гроші стягнуто на користь людей, які назвали себе родичами загиблих під час боїв у Грозному.

Російський суд стягнув з політв'язня Карпюка мільйон рублів, - адвокат
Николай Карпюк

З незаконно засудженого в Росії українця Миколи Карпюка суд стягнув мільйон рублів як компенсацію "родичам" солдатів, загиблих у бою в Грозному, де нібито брав участь українець.

Про це повідомив адвокат Ілля Новиков, який відвідав Карпюка в СІЗО "Володимирський централ".

"Звідкись стали вилазити люди похилого віку - батьки та вдови солдатів, загиблих у тому новорічному бою в Грозному. Оскільки російський суд уже визнав Карпюка і Клиха винними в їхній смерті, їхні цивільні позови потерпілих задовольняються автоматично. Карпюку недавно приносили папір від приставів, що суд стягнув з нього мільйон рублів, і вже набігло 70 тисяч пені за несплату", - написав Новиков у фейсбуці.

Він також повідомив про стан політв'язня. За словами Новикова, Карпюк уважно стежив за новинами церковного життя України.

"Дуже радий з того, що все вийшло, і впевнений, що далі буде краще... За п'ять років у російській в'язниці Карпюк зовсім не зробився жорстоким... Він переказує всім привіт і поздоровлення з нагоди Різдвяних свят... Бажає нам усім терпіння, особливо сім'ям тих, кого в Росії захопили в полон і позбавили волі", - зазначив адвокат.

"Клих повільно божеволіє у в'язниці Верхньоуральська. Його старі батьки вже майже не вірять, що дочекаються його назад. Карпюк п'ять років не бачив дружини й сина", - додав Новиков.

Нагадаємо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив Карпюка та Клиха до до 22,5 років і 20 років в'язниці відповідно у справі про участь у бойових діях проти федеральних військ під час першої чеченської кампанії. Карпюк був заарештований у березні 2014 року, Клих - у серпні 2014-го.

На Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофеєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк.

У жовтні 2016 року Верховний суд РФ визнав вирок законним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram