ГоловнаПолітика

УПЦ МП відмовилася змінювати назву і вирішила йти до Конституційного Суду

Церква вимагає не називати її РПЦ в Україні.

УПЦ МП відмовилася змінювати назву і вирішила йти до Конституційного Суду
Фото: facebook/Успенская Киево-Печерская Лавра Kiev-Pechersk Lavra

Українська православна церква Московського патріархату не збирається змінювати назву.

Про це сказав голова юридичного відділу церкви протоієрей Олександр Бахов в інтерв'ю сайту УПЦ МП.

"Законопроект №5309, який вже став законом, в тексті не має згадки про Українську Православну Церкву і не містить жодних конкретних формулювань про те, хто і як повинен називатися. Це вже визначатиме відповідний орган державної влади після набрання чинності закону. Тому, мене, м'яко кажучи, дивують висловлювання деяких політиків, ЗМІ, які починають спотворювати офіційну назву УПЦ, стверджуючи, що УПЦ вже не існує, або, що вона нібито стала РПЦ в Україні. Це не відповідає дійсності", - заявив він.

Бахов стверджує, що закон не позбавляє Українську православну церкву Московського патріархату її назви, тому що рішення про зміну назви церкви ухвалюється її керівним органом - Собором, а не Верховною Радою.

"Перш за все, потрібно дочекатися, щоб закон набув чинності, після цього протягом місяця Міністерство культури України проводить релігієзнавчу експертизу зареєстрованих статутів релігійних організацій і в разі, якщо будуть встановлені обставини, які підпадають під дію цього закону, то Мінкультури через "Урядовий кур'єр" та письмово інформує релігійні організації про необхідність внести в свій статут зміни і подати на реєстрацію у термін не пізніше трьох місяців. Для релігійних громад (парафій) встановлено строк дев'ять місяців, для всіх інших релігійних організацій (єпархії, монастирі, місії тощо) чотири місяці з дати набрання чинності цього закону. У разі, якщо протягом цього часу не внесли зміни або не подали на реєстрацію статут, релігійна організація не втрачає своєї реєстрації і не припиняє свого існування, просто статут в тій частині, де визначається повна назва релігійної організації, втрачає силу", - сказав Бахов.

Він наголосив, що УПЦ МП розуміє, що цей закон спрямований проти неї, і збирається захищатися всіма законними способами.

"Ми надіслали звернення до Президента України - застосувати право вето, але, як ми бачимо, він таким правом не скористався. Крім цього, оскільки має місце порушення конституційних норм і принципів, ми ініціюємо звернення до Конституційного Суду. Думаю, що після набуття чинності цього закону і початку його реалізації на практиці, дасть нам більш широке розуміння правозахисних дій", - сказав Бахов.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Верховна Рада внесла зміни у закон "Про свободу совісті та релігійні організації", які зобов'язують Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву. Закон свідчить, що релігійна організація, центр керування якої розташований в державі агресора, зобов'язана вказати це у своїй назві.

В ухваленому Радою законі йдеться, що входження релігійної організації до складу іншої організації визначається їх статутами.

У статуті УПЦ МП кажуть, що вона з'єднана з помісними православними церквами з РПЦ і в своєму управлінні керується постановами собору РПЦ від 1990 року, коли замість українського екзархату РПЦ була створена УПЦ МП.

У статуті РПЦ йдеться, що центр управління УПЦ МП розташований в Києві (ця норма з'явилася в 2017 році, вже після реєстрації законопроекту про перейменування). Але там же говориться, що рішення соборів РПЦ є обов'язковими для УПЦ МП.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради рекомендувало відхилити законопроект як такий, що має ознаки неконституційності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram