ГоловнаПолітика

МЗС заявило протест через новий вирок кримським татарам

Україна звинуватила РФ у політичних репресіях.

МЗС заявило протест через новий вирок кримським татарам
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Міністерство закордонних справ висловило рішучий протест у зв'язку з вироком чотирьом кримським татарам, який був ухвалений Північно-Кавказьким окружним військовим судом РФ у понеділок.

"Це рішення ще раз підтвердило, що російське антитерористичне законодавство широко застосовується російською окупаційною адміністрацією для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу", - заявило українське МЗС.

Міністерство нагадало, що міжнародна спільнота окремо засудила подібну практику в резолюції ГА ООН "Стан прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)".

"Україна не буде мовчки спостерігати за цією практикою РФ, і надалі використовуватиме всі можливі політико-дипломатичні важелі для звільнення своїх громадян. Закликаємо міжнародну спільноту  посилити тиск на державу-агресора з метою припинення Росією порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму та звільнення незаконно утримуваних громадян України", - заявили в МЗС України.

Міністерство заявило, що Російська Федерація повинна виконати в повному обсязі "кримські резолюції" Генеральної асамблеї ООН від 19 грудня 2016 року, 19 грудня 2017 року і 22 грудня 2018 року, а також наказ Міжнародного суду ООН щодо заходів у рамках позову України проти РФ про застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Нагадаємо, 24 грудня Енвера Мамутова засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням волі на термін 1 рік 6 місяців, Руслана Абільтарова, Ремзі Меметова і Зеврі Абсеїтова - до 9 років колонії суворого режиму з обмеженням волі на термін 1 рік.

Бахчисарайців було затримано 12 травня 2016 року. Їх звинуватили в участі в організації "Хізб ут-Тахрір", визнаної в Росії терористичною.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram