ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон, який визнає учасниками бойових дій ветеранів ОУН-УПА

Закон розширив перелік воїнів УПА, які мають право на пільги.

Порошенко підписав закон, який визнає учасниками бойових дій ветеранів ОУН-УПА
Фото: Макс Левин

Президент України Петро Порошенко підписав закон, яким розширюється перелік учасників бойових дій (УБС) воїнами низки армій, які воювали за незалежність України в XX столітті, в тому числі учасниками Української повстанської армії, озброєних підрозділів Організації українських націоналістів.

Як зазначено на сторінці закону №8519 на порталі Верховної Ради, 22 грудня він був повернутий з підписом президента.

Верховна Рада 6 грудня прийняла зміни в закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", яким передбачено нове формулювання щодо осіб, які належать до учасників бойових дій.

До таких належать "особи, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України в XX столітті в складі Української повстанської армії, Української повстанської армії отамана Тараса Боровця (Бульби) "Поліська Січ", Української народної революційної армії (УНРА), озброєних підрозділів організації українських націоналістів і відповідно до Закону України "Про правовий статус і пам'ять борців за незалежність України в XX столітті" визнані борцями за незалежність України в XX столітті".

Таким чином Рада розширила перелік воїнів УПА, які мають право на пільги за таким статусом.

Раніше учасниками бойових дій визнавали тільки тих воїнів УПА, які брали участь в бойових діях проти німецько-фашистських загарбників на території окупованої України в 1941-1944 роках, які не вчинили злочинів проти людяності і були реабілітовані.

Закон набуде чинності через три місяці з дня його публікації.

Нагадаємо, навесні 2015 року Верховна Рада прийняла законопроект про правовий статус і вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України в 20 столітті, який визнає її учасниками армію УНР, армію ЗУНР, Карпатську Січ, УВО, ОУН, УПА, Українську головну визвольну раду, Українську Гельсінську групу і інші схожі організації.

Цим законом держава визнала, що боротьба за незалежність України в 20 столітті велася з листопада 1917 року по 24 серпня 1991 року.

Публічне заперечення факту правомірності боротьби за незалежність України в 20 столітті визнається наругою над пам'яттю борців за незалежність України в 20 столітті, приниженням гідності українського народу і є протиправним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram