ГоловнаПолітика

Філарет пояснив, чому не став главою ПЦУ

"Якби я не поступився, ми б не отримали томос".

Філарет пояснив, чому не став главою ПЦУ
Фото: пресс-служба президента

Київський патріарх Філарет пояснив, чому не став главою Православної церкви України.

В інтерв'ю "Радіо Свобода" він фактично визнав, що його змусили відмовитися від посади. Водночас Філарет сказав, що не тримався за неї.

"Це було не дуже складно [відмовитися від посади глави церкви]. Мета моя - створити єдину в Україні православну церкву. Не себе звеличувати, а досягти мети, яку я поставив із самого початку. І заради цієї мети, тобто заради єдиної української православної церкви, я поступився цим. Якщо б я не поступився, ми не досягли б об'єднання і не отримали томос про автокефалію української церкви", - сказав Філарет.

Він уважає, що митрополит Епіфаній, який очолив ПЦУ, - найбільш здатний бути його наступником. "Принциповість, освіта, непідкупність, уміння організувати й багато інших якостей", - пояснив він, у чому полягає особливість Епіфанія.

Філарет також заперечує, що митрополита Луцького і Волинського Михаїла шантажем змусили зняти кандидатуру на виборах.

"Ніхто не шантажував. Його вмовляли. Так. Для того, щоб зберегти єдність. Якби цієї єдності не було, то не було б Собору", - сказав патріарх.

Нагадаємо, 15 грудня була створена Православна церква в Україні, що об'єднала УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем був обраний єпископ Епіфаній, який отримав титул митрополита Київського і всієї України. Раніше такий титул був у Онуфрія. Епіфаній, як було анонсовано раніше, отримає томос про автокефалію в переддень Різдва - 6 січня 2019 року в Константинополі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram