ГоловнаПолітика

19 захоплених Росією українських моряків назвали себе військовополоненими

Моряки вимагають відповідного поводження від російської влади згідно з Женевською конвенцією.

19 захоплених Росією українських моряків назвали себе військовополоненими
Фото: скриншот из видео

Уже 19 з 24 українських моряків, захоплених росіянами в районі Керченської протоки, визнали себе військовополоненими.

Про це повідомив адвокат Сергій Бадамшин, повідомляє 112 Україна.

"Вже 19 українських моряків визнали себе військовополоненими і вимагають відповідного поводження від російської влади відповідно до Женевської конвенції", - зазначив адвокат.

Бадамшин також зазначив, що зараз у "Верховному суді" окупованого Криму розглядають кілька апеляційних скарг щодо запобіжного заходу, який було обрано морякам ще міським "судом" у Керчі.

"Сьогодні повинні розглядати три скарги. Наскільки я зрозумів, засідання перенесли на понеділок. Досить нервово триває розгляд щодо деяких моряків, оскільки суд з незрозумілих причин... Деякі судді якось схвильовано ставляться до цього процесу, але ми не розраховуємо на незалежність і гуманність судових рішень, на жаль", - підсумував адвокат.

За його словами, трьом пораненим - Сороці, Артеменку і Ейдеру - надається медична допомога і лікування. Решта полонених моряків перебувають у СІЗО "Лефортово".

"До Нового року адвокати повинні потрапити до кожного, зустрітися, обговорити позицію і з'ясувати їхнє самопочуття, зокрема побутові умови. Всі моряки в один голос говорять, що вони військовополонені. По-друге, вони всі скромні. Адвокатам доводиться мало не лещатами витягати інформацію про те, що потрібно передати", - зазначив правозахисник.

Раніше повідомляли, що "суд" у Криму залишив під вартою командира "Бердянська".

Нагадаємо, що 25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу" в нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 людей - доправили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і зараз. Після агресії в Керченській протоці в 10 областях України, прикордонних з РФ і невизнаним Придністров'ям, було введено воєнний стан.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Женевська конвенція 1949 року передбачає, що МКЧХ може надавати допомогу військовополоненим.

Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх у скоєнні кримінального злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram