ГоловнаПолітика

Глава РПЦ звинуватив Вселенський патріархат в агресії

"Синод Константинополя і його патріарх стали на бік гонителів".

Глава РПЦ звинуватив Вселенський патріархат в агресії
Фото: romfea.gr

Патріарх Московський Кирило (Гундяєв) звинуватив Вселенський патріархат в агресії в зв'язку з наданням автокефалії Православній церкві України.

На єпархіальних зборах Москви Кирило поскаржився на ігнорування Вселенським патріархатом урочистостей з нагоди 1030-річчя Хрещення Русі, які проходили в Москві в липні.

"У той час, як представники помісних православних церков прибули до Москви і до Києва для того, щоб молитися і святкувати разом з нами, посланці Константинополя були зайняті іншим. Вони спілкувалися зі світськими діячами і з людьми, далекими від православної церкви", - цитує предстоятеля РПЦ прес-служба російської церкви.

"На жаль, на цьому антиканонічна агресія Константинополя не зупинилася. 11 жовтня Константинопольська патріархія повідомила про рішення, прийняті її синодом: надати автокефалію українській церкві, яка насправді про це не просила; відновити в священному сані керівників українського розколу, скасувати всі накладені на них канонічні заборони і без розбору прийняти всіх їх і їх послідовників у церковне спілкування; скасувати дію підписаної 332 роки тому соборної грамоти про перехід Київської митрополії до складу Московського патріархату; відкрити в Києві свої ставропігії", - обурився Кирило.

Він також звинуватив Вселенський патріархат у підтримці гонінь на УПЦ МП. "Фактично синод Константинополя і його патріарх стали на бік гонителів. Кажу про це з великим болем, адже мова про церковні влади Помісної церкви, яка була нам матір'ю", - заявив Кирило.

Нагадаємо, 15 грудня була створена Православна церква в Україні, яка об'єднала УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем було обрано єпископа Епіфанія, який отримав титул митрополита Київського і всієї України. Раніше такий титул був у Онуфрія. Епіфаній, як було анонсовано раніше, отримає томос про автокефалію напередодні Різдва - 6 січня 2019 року в Константинополі.

УПЦ МП відмовилася визнати створення Православної церкви України. Загалом з 10 архієреїв УПЦ МП, чиєї появи очікували в Софії Київській, фізично були присутні лише двоє - митрополити Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко) та Вінницький Симеон (Шостацький).

Новообраний предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що нова церква готова прийняти до свого складу архієреїв і священиків Української православної церкви Московського патріархату, залишивши всі протиріччя в минулому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram