ГоловнаПолітика

У Львові розпочався демонтаж аварійної 30-метрової стели Меморіалу Слави

Окремі елементи пам'ятника підуть у музей "Територія терору".

У Львові розпочався демонтаж аварійної 30-метрової стели Меморіалу Слави
Фото: wikipedia.org

У Львові 17 грудня почалися роботи з демонтажу аварійної 30-метрової стели Меморіалу Слави на вулиці Стрийській.

Про це повідомив Zaxid.net з посиланням на віце-мера Андрія Москаленка.

Демонтаж стели обійдеться міськбюджету в 295,8 тис. грн.

Роботи виконуватиме будівельна компанія "Альтера", з якою Галицька районна адміністрація підписала угоду 11 грудня. Згідно з цією угодою, роботи з демонтажу мають бути виконані до 31 грудня 2018 року.

Демонтувати всю стелу відразу не вдасться через складну конструкцію, тому її зруйнують поступово. Окремі елементи стели після демонтажу пропонують передати до львівського музею "Територія терору".

Фахівці Українського інституту національної пам'яті раніше визнали, що Монумент Слави є пам'ятником, присвяченим опору і вигнанню нацистських окупантів з України, а тому, відповідно до закону, не є символікою комуністичного тоталітарного режиму і не підлягає обов'язковому демонтажу.

Однак під час перевірки комплексу було встановлено, що елементи конструкції стели в аварійному стані й вона становить небезпеку.

Меморіал "Монумент бойової слави радянських Збройних сил" відкрили 1970 року. Ансамбль меморіалу, крім 30-метрової стели, складається з бетонної композиції з фігурами воїнів та алегоричних фігур радянського воїна і "Батьківщини-матері".     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram