ГоловнаПолітика

Рада цього тижня розгляне продовження мораторію на продаж землі

Депутатам запропонували план роботи на останній пленарний тиждень року.

Рада цього тижня розгляне продовження мораторію на продаж землі
Фото: facebook/Верховна Рада України

Верховна Рада на останньому пленарному тижні в 2018 році розглядатиме законопроекти про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Про це під час погоджувальної ради заявив спікер Верховної Ради Андрій Парубій, передає кореспондент LB.ua.

"Хочу запропонувати план роботи на цей тиждень. Традиційно пропонується, щоб пленарний тиждень ми почали з розгляду першого блоку питань про національну безпеку. Це буде справедливо, і апарат ВР уже підготував низку питань, які могли б об'єднати зал. Також пропонується у вівторок внести до порядку денного всі питання, які стосуються продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення і її відчуження", - заявив він.

Спікер закликав включити всі законопроекти з тематики про мораторій на землю, щоби профільний комітет парламенту вже в середу розглянув усі ці документи.

"А ми в четвер щоб змогли розглянути їх у залі одним блоком", - додав він.

Парубій додав, що в четвер нардепи також розглянуть блок питань з приводу паливо-енергетичного комплексу та аграрної політики.

"У четвер фактично у нас буде останнє в цьому році пленарне засідання", - нагадав він.

Нагадаємо, до Верховної Ради внесли більше десятка законопроектів про продовження земельного мораторію.

Частина з них має жартівливий характер: у пояснювальних записках депутати вказують, що механічна заміна закінчення мораторію не має сенсу, оскільки все одно немає закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. У зв'язку з цим вони пропонують прив'язати цю дату до дня народження Володимира Леніна, до річниці Жовтневої революції, створення СРСР, створення комсомолу або будь-якої іншої абсурдної дати.

Мораторій на продаж землі вперше ввели в 2002 році терміном на п'ять років. Його розглядали як тимчасовий захід, обумовлений тодішнім хаосом на ринку землі. Відтоді мораторій багато разів продовжували, востаннє - до 1 січня 2019 року.

Скасування мораторію вимагає Міжнародний валютний фонд і підтримують провідні українські економісти. Водночас президент Петро Порошенко визнав, що наразі не бачить шансів зняти мораторій на продаж сільгоспземель.

В.о. міністра аграрної політики Максим Мартинюк вважає, що "політичне вікно" для введення ринку землі з'явиться не раніше, ніж у 2020 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram