ГоловнаПолітика

Ініціатива "Першого грудня": заперечувати авторитет української влади - уподібнюватися риториці агресора

Досягнення керівництва Української держави - така ж правда, як і його провали, запевняють українські інтелектуали.

Ініціатива "Першого грудня": заперечувати авторитет української влади - уподібнюватися риториці агресора

2019-й рік стане складним тестом для української нації, і цей виклик історії потрібно зустріти гідно, йдеться у зверненні ініціативної групи "Першого грудня", оприлюдненому на сайті групи. А для цього політикам потрібно накреслити червоні лінії, за які не можна заходити, а народу не скочуватися в тотальне заперечення авторитету української влади.

Провідні українські інтелектуали закликали тверезо оцінити успіхи України з 2014 року у вигляді відродження армії, міжнародної підтримки, присутності недосконалої, але демократії, надання Україні томосу; а також провали влади - безкарність тих, хто відповідальний за жертви Небесної сотні, застій судової реформи, корупція і залежність від зовнішніх позик.

"Не виконана ціла низка положень коаліційної угоди 2014 року, зокрема - не змінено виборче законодавство. Тому існує реальна небезпека, що нові вибори, проведені за старими правилами, не тільки не принесуть очікуваного пожвавлення суспільного життя, а й відкинуть нас назад. Адже мажоритарна складова вітчизняної моделі і закриті списки залишають простір для тріумфу олігархічних грошей на округах. Немає і ефективних запобіжників щодо використання адміністративного ресурсу і маніпуляцій голосами виборців. А покладатися тільки на добру волю управлінської вертикалі - нерозумно і ненадійно", - наголошується в зверненні.

Повністю, на думку учасників "Першого грудня", провалена комунікація між керівництвом країни та народом.

"Однак загроза для держави полягає не в тому, що чогось не зроблено, - в світі ми не знайдемо країни, в якій задоволені всі потреби людей. Тривожним є те, що логічне і частково виправдане невдоволення народу постійно набуває саме ту форму, яку для нього відвів кремлівський режим: тотального заперечення авторитету української влади, скептичного відкидання самої думки про можливість прогресу, наростання безнадійності, а то і паніки. Люди заражають один одного негативом, навіть не усвідомлюючи, що самі наближають те, чого бояться.

Словом, схоже, що програма саморуйнування Української держави, коли ми, легковажно підхоплюючи риторику наших ворогів, спочатку знищуємо свою владу, а потім покоряємося чужій, вже запущено, і цей невидимий фронт навіть страшніший російського нападу на Азові", - вважають українські інтелектуали.

Вони закликають людей не приймати лише якусь одну правду, а визнати обидві - і те, що у України є досягнення, і те, що є провали.

"Давайте припинимо скаржитися самі - і не дозволяти іншим навколо нас сіяти відчай і паніку. Прийде час, і з поганими чиновниками і корупціонерами ми розберемося. Як сказав поет-шістдесятник: «Була б колиска - будуть діти!». Зараз не час з'ясовувати, хто вкрав з твого намету пляшку води. Почнеш з'ясовувати, забуваючи про головну небезпеку - вкрадуть у тебе і намет, і тебе самого", - зазначено у зверненні.

Провідні українські інтелектуали закликали журналістів і ЗМІ зменшити рівень негативу, який вони щодня виливають на людей. А політика - не скочуватися в вакханалію партійних маніпуляцій і вождистський егоїзм.

"Зброя Росії - це відверте насильство, цинізм і підступність, ігнорування міжнародного права і цивілізованих принципів співжиття, індустрія брехні і «постправди». Не маючи вже можливості стати великою в культурі або технологічному розвитку, вона вибрала ганебну «велич» у відвертому протистоянні прогресу. Піти тим же шляхом для України - смерть. Тому кожен український громадянин повинен виконати важливу місію - не уподібнитися до агресора. А це означає дотримуватися верховенства права, поважати гідність і права людини як творіння Божого, плекати етику діалогу і твердо пам'ятати, що ефективність насильства є уявною, а перемога агресорів - піррова", - резюмували учасники інціативної групи.

Нагадаємо, до "Першого грудня" входять В'ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосиф Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram