ГоловнаПолітика

Із паспортом чи без. Як Насіров поновився на посаді

Поновлення на посаді екс-голови Державної фіскальної служби Романа Насірова для пересічних громадян, мабуть, виглядало так: знову у всьому винні «нечесні» судді, котрі ухвали рішення на користь скандального посадовця. Щоправда, аналіз матеріалів справи доводить цілком очевидні порушення процедури звільнення.

Історія з поновленням Насірова на посаді – не унікальна для України. Пригадаємо хоча би справу голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського, на якого публічно одягли наручники під час засідання уряду, а через три роки він відвоював свою посаду в суді. Або заступника голови Державної фіскальної служби Костянтина Лікарчука, який також зміг виграти справу в суді.

Натомість щодо інших звільнених посадовців Кабмін ретельніше дотримується законодавства. І це викликає підозри, що порушення процедури можуть бути навмисними, аби дати можливість окремим особам повернутися на держслужбу.

Детальніше – в матеріалі LB.ua.

Роман Насіров під час засідання суду
Фото: Lb.ua
Роман Насіров під час засідання суду

Громадянин чи не громадянин

Офіційна причина звільнення Романа Насірова – «втрата права на державну службу або його обмеження внаслідок набуття ним громадянства іншої держави (пункт 2 частини першої статті 84 Закону України «Про державну службу»)». Відповідне розпорядження 31 січня минулого року підписав Володимир Гройсман.

А 11 грудня екс-глава Державної фіскальної служби в Окружному адмінсуді був поновлений на посаді. Повного рішення суд поки не оприлюднив. Та зважаючи на резонанс, головуюча у справі – Наталія Клименчук пояснила позицію суду в коментарі «Судово-юридичній газеті».

За її словами, єдиним документом, в якому згадується про наявність у екс-голови ДФС подвійного громадянства є адресований міністру фінансів лист посольства Великої Британії, в якому йдеться про надання НАБУ якоїсь інформації щодо Насірова, в тому числі тієї, що стосується його британського громадянства. Також вказано, що матеріали, які підтверджують цей факт, будуть надані відповідно до міжнародних конвенцій.

Згаданий суддею лист Олександру Данилюку був підписаний міжнародним офіцером зв'язку Національного агентства з боротьби зі злочинністю Великої Британії (NCA) Патріком Торкінгтоном. Згодом виявилося, що останній є ще й співробітником посольства Великої Британії в Україні.

У копії листа, наданій судом, – кругла печатка посольства Великої Британії. Лист датований 11 квітня минулого року і викладений наступним чином:

«Національне кримінальне агентство Великобританії сприяє в розслідуванні справи Романа Насірова… Ми забезпечили НАБУ інформацією відносно Насірова, включаючи факт про його британське громадянство. В подальшому матеріали, що підтверджують цей факт, будуть надані НАБУ, відповідно до міжнародних конвенцій. Враховуючи посаду, яку займає Насіров в ДФС, для мене є честю відповісти на ваш запит, як міністра фінансів, та підтвердити, що Насіров має британський паспорт з відповідним статусом у 2012 році».

За словами судді Окружного адмінсуду Києва Наталії Клименчук, цей документ викликає сумніви, оскільки не підписаний уповноваженим послом.

Суд, за словами Клименчук, неодноразово ставив перед представниками Кабміну питання про наявність документів, які підтверджували б наявність факту подвійного громадянства Насірова, про які в тому числі могла йти мова в зазначеному листі, оскільки саме наявність у них відповідних матеріалів на момент прийняття рішення про звільнення позивача, що підтверджують це, могло б свідчити про його правомірності. Але таких документів представники уряду в суді не надали, а зазначили, що мають в розпорядженні лише вищезгаданий лист.

«Ми не бачили оригіналу листа. Його переклад здійснений несертифікованим перекладачем, а також підписаний особою, яка не може діяти від імені посольства. Якби це був офіційний лист, він був би підписаний послом», – погоджується з позицією суду один із адвокатів Насірова Любомир Дроздовський.

Любомир Дроздовский
Фото: Обозреватель
Любомир Дроздовский

Більш того, за його словами, представники посольства можуть безпосередньо спілкуватися з президентом, парламентом чи урядом, але точно не міністром фінансів. Органами, котрі мають повноваження отримувати інформацію дипломатичними каналами, в Україні є лише Міністерство юстиції, Генпрокуратура і НАБУ.

На підставі цього листа Кабмін звернувся в Комісію з питань вищого корпусу державної служби з дорученням відкрити дисциплінарне провадження. За результатами розгляду комісія надала відповідь, мовляв, підстави для відкриття такого провадження відсутні. Жодних рекомендацій щодо Насірова (про його звільнення чи виголошення йому догани, наприклад) у рішенні комісії (за підписом керівника Головного департаменту регіональної та кадрової політики Адміністрації президента Наталії Анненкової) немає.

Та навіть в такому випадку уряд повинен був проголосувати за звільнення Насірова, розглядаючи відповідне подання Гройсмана (ст. 116 Конституції). Так, через засідання Кабміну 21 листопада була звільнена Наталія Гудзь, керівник Держлікслужби, 12 грудня уряд звільнив Олексія Кудрявцева, голову Державної архітектурно-будівельної інспекції. Однак, у випадку з Насіровим прем’єр-міністр обмежився лише розпорядженням, порушивши процедуру звільнення.

Отримати пояснення Кабміну LB.ua наразі не вдалося. Ми направили запит в прес-службу Міністерства юстиції, що представляє інтереси уряду в суді. Разом з тим, представник Кабміну в парламенті Вадим Денисенко заявив, що рішення про поновлення Насірова на посаді буде оскаржене.

«Іноді Кабмін подавав комісії матеріали для дисциплінарного провадження, ми виносили рішення з рекомендацією звільнити чиновника, а уряд навіть догани не проголосив. Так було з головою Держрезерву Вадимом Мосійчуком», – каже один із членів Комісії з питань вищого корпусу державної служби Ігор Коліушко.

Кабмін може провести процедуру звільнення топ-чиновника у два способи: попросити комісію відкрити дисциплінарне провадження та рекомендувати уряду певне рішення або надавати згоду на дострокове звільнення з посади. Другий варіант – більш простіший. І в більшості випадків його складно оскаржити. Проте представники Кабміну, як правило, просять комісію відкривати дисциплінарне провадження. Хоч цей процес займає більше часу.

Інший лист

«Дійсно, у березні минулого року Великобританія підтвердила, що Насіров отримав в законному порядку підданство цієї країни. Такі дані згодом були підтверджені і їхньою міграційною службою. Тому у мене викликає нерозуміння зауваження, що там (в листі – LB.ua) не було підпису посла. Є підпис офіцера правоохоронного органу Великої Британії», – каже в коментарі LB.ua керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Хоча зауважує, що для кримінальної справи проти Насірова, котра перебуває в суді, факт громадянства не впливає на кваліфікацію злочину. «Ми не досліджуємо наявність його у нього іншого громадянства. Використовували цей факт під час обрання запобіжного заходу, оскільки був ризик його (Насірова – LB.ua) втечі», – додає він.

Холодницький говорить про інший лист за підписом Патріка Торкінгтона. Він надійшов на ім’я керівників НАБУ і САП та був опублікований у Facebook нардепом від БПП Мустафою Найємом 6 березня минулого року.

На документі також стоїть печатка Британського посольства. Примітно: текст викладений українською мовою, немає жодного позначення, що це – переклад.

У червні минулого року Солом'янський райсуд Києва визнав цей лист недопустимим в якості доказу. Аргументація суду зводиться до наступного: по-перше, «посольство Великої Британії у Києві не є компетентним органом щодо виконання запиту про міжнародно-правову допомогу», по-друге, цей документ був наданий НАБУ в рамках розслідування іншого провадження щодо Насірова, а отже не може використовуватися в іншій справі, по-третє, немає інформації про перекладача листа. Переклад може здійснювати лише уповноважена особа, оскільки за неправдиво викладену інформацію несе відповідальність.

У цьому ж судовому рішенні йдеться про те, що в матеріалах, поданих правоохоронцями, був протокол допиту працівника Паспортної служби Великобританії Мішель Хайні, що засвідчила: з 24 травня 2012 року Насіров став натуралізованим громадянином Великої Британії та отримав відповідне свідоцтво про натуралізацію. «На підставі поданих документів, а саме свідоцтва про натуралізацію, 2 фотокарток, заяви про надання паспорту 25.01.2013 (Насірову) було видано паспорт громадянина Великої Британії з серійним номером 508434080 з терміном дії до 25.01.2023», – йдеться в рішенні.

Адвокат Романа Насірова тримає паспорти свого підзахисного під час засідання суду в Києві
Фото: Lb.ua
Адвокат Романа Насірова тримає паспорти свого підзахисного під час засідання суду в Києві

Довгограюча історія

Законодавство передбачає негайне виконання рішення про поновлення на роботі. Однак для того, щоб людина приступила до роботи, потрібне відповідне розпорядження (чи наказ) органу призначення. В даному випадку, уряду. Коли Кабмін має намір розглянути це рішення, наразі не відомо.

Виконати рішення суду можна шляхом звернення до Державної виконавчої служби. У випадку невиконання рішення державний виконавець може оштрафувати відповідний орган, а згодом звернутися до правоохоронців для притягнення до кримінальної відповідальності.

Існує і ще один нюанс. Якщо посада, на яку поновляють держслужбовця, зайнята, для нього може бути створена або запропонована інша. Втім, сьогодні в ДФС функції в.о. керівника виконує Олександр Власов. А отже, посада голови – вакантна.

Звільняти Насірова Кабмін може до безкінечності. Точніше – до заміни уряду. Однак, окрім репутаційних втрат, будь-які рішення Кабміну всупереч закону несуть фінансові втрати для бюджету – компенсацію чиновникам за так звані вимушені прогули. А це у випадку з Насіровим – 184 тис грн.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram