ГоловнаПолітика

Рада Європи закликала Раду прийняти президентський законопроект про адвокатуру

"Наші представники прийшли до висновку, що законопроект відповідає вимогам європейського законодавства".

Рада Європи закликала Раду прийняти президентський законопроект про адвокатуру
Совет ЕС поддержал одобрил законопроект Порошенко об адвокатуре
Фото: xsport.ua

Рада Європи підтримує законопроект президента Петра Порошенка про адвокатуру і закликає Верховну Раду невідкладно його прийняти.

Про це заявив на брифінгу спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи Режі Брійя.

Він підкреслив, що реформа адвокатури надзвичайно важлива для України як елемент судової реформи.

"Наші представники прийшли до висновку, що законопроект відповідає вимогам європейського законодавства", - сказав Брійя. Він також додав, що Рада Європи сподівається, що законопроект буде прийнято найближчим часом і невідкладно впроваджено на практиці.

Нагадаємо, комітет Ради з питань правової політики і правосуддя рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект про адвокатуру.

Цей проект закону підсилює гарантії здійснення адвокатської діяльності, а також розширює професійні права адвокатів. Щоб стати адвокатом, потрібно мати магістерський рівень юридичної освіти і два роки стажу як стажера адвоката чи судді, прокурора, передбачає проект. Платне стажування скасовується. Щоб отримати свідоцтво адвоката, потрібно пройти письмове анонімне тестування, яке проводиться за аналогією з зовнішнім незалежним оцінюванням.

Адвокат не зобов'язаний розкривати адвокатську таємницю навіть за наявності дозволу клієнта. Крім того, законопроект передбачає зміну розподілу грошей для органів адвокатського самоврядування.

Президент Петро Порошенко вніс законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" 6 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram