ГоловнаПолітика

Патріарх Кирило поскаржився Меркель, Макрону і генсеку ООН на Україну

Голова РПЦ заявив про "початок повномасштабних переслідувань".

Патріарх Кирило поскаржився Меркель, Макрону і генсеку ООН на Україну
Предстоятель Русской православной церкви Кирилл
Фото: EPA/UPG

Предстоятель Російської православної церкви Кирило (Гундяєв) надіслав листи канцлеру Німеччини Анґелі Меркель, президенту Франції Еммануелю Макрону, генсеку ООН Антоніу Гуттерішу, Папі Римському Франциску і декотрим іншим світовим лідерам зі скаргою на Україну.

Про це йдеться на сайті РПЦ.

У цих посланнях він заявив, що "світська українська держава" втручається в церковні справи і "грубо тисне на єпископат і кліриків" УПЦ Московського патріархату. На думку Кирила, йдеться про "початок повномасштабних переслідувань".

Кирило стверджує, що єпископат УПЦ МП примушують до участі в Об'єднавчому соборі 15 грудня обурливими методами: викликають на бесіди і допити в СБУ, затримують і проводять обшуки.

"Ворожого ставлення до церкви не приховує і сам Президент України П. Порошенко, який публічно пригрозив вигнанням з країни тим українцям, які не бажають приєднатися до створюваної державою автокефальної церкви", - заявив Кирило.

Він звернувся до релігійних і державних діячів, лідерів міждержавних організацій із закликом захистити УПЦ МП.

Нагадаємо, 15 грудня в Софійському соборі в Києві відбудеться Об'єднавчий собор, де повинні вибрати предстоятеля нової помісної української церкви. Він отримає томос про автокефалію від Вселенського патріарха Варфоломія.

УПЦ МП відмовилася від участі в соборі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram