ГоловнаПолітика

Відкривши вогонь проти українських суден, Росія перейшла червону лінію, - Порошенко

"Ми не можемо і не будемо залишати ці дії без чіткої і сильної відповіді".

Відкривши вогонь проти українських суден, Росія перейшла червону лінію, - Порошенко
Порошенко на встрече с генсеком НАТО в Брюсселе
Фото: twitter.com/poroshenko

Президент Петро Порошенко пообіцяв, що захоплення Росією українських кораблів біля Керченської протоки не залишиться без відповіді.

Про це він написав у своєму мікроблозі Twitter.

"Відкривши вогонь проти українських суден, Росія перейшла червону лінію. Ми не можемо і не будемо залишати ці дії без чіткої і сильної відповіді. Сьогодні абсолютним пріоритетом є звільнення українських військовослужбовців!" - заявив Порошенко на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі.

Президент закликав НАТО посилити постійну присутність у Чорному морі, щоб запобігти подальшому загостренню і забезпечити безпеку в регіоні.

"Ми підтримуємо запуск моніторингу повітряного і морського простору місією НАТО", - сказав Порошенко.

Фото: twitter.com/poroshenko

"Важливо, щоб Україна взяла участь у регіональній Програмі безпеки повітряного простору (RASP). Також вітаю активну співпрацю з НАТО в рамках спільних військових навчань і навчальних програм для ЗСУ", - додав президент.

Нагадаємо, 25 листопада Росія із застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких були 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону, заарештували і вивезли з Керчі в Москву. Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан в 10 прикордонних областях до 26 грудня 2018 року.

Порошенко заявив, що одним з можливих варіантів підтримки України в нинішній ситуації в акваторії Азовського і Чорного морів може бути заходження в Чорне море кількох кораблів НАТО.

Виступити посередниками в конфлікті між Україною і Росією через доступ в Азовське море Керченською протокою також хочуть Німеччина і Франція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram