ГоловнаПолітика

Порошенко передав Туску список осіб, причетних до атаки на українські кораблі

Президент України розраховує на потужну і адекватну відповідь Євросоюзу.

Порошенко передав Туску список осіб, причетних до атаки на українські кораблі
Петр Порошенко и Дональд Туск
Фото: president.gov.ua / Михаил Палинчак

Президент Петро Порошенко зустрівся з президентом Європейської ради Дональдом Туском в рамках візиту в Брюссель.

Про це повідомила прес-служба глави держави.

Порошенко розповів Туску про напад російських військових на українські кораблі біля Керченської протоки та загрози для регіональної безпеки. Він заявив, що Євросоюз повинен потужно і адекватно відповісти на агресію Росії, щоб не допустити "повзучої окупації" Керченської протоки і Азовського моря. Президент України розраховує, що лідери ЄС засудять дії Росії і зажадають звільнити 24 українських моряків разом з кораблями і забезпечити свободу судноплавства в Керченській протоці.

Порошенко передав Туску списки осіб і кораблів, причетних до цього акту агресії.

Він також запропонував список гуманітарних та інфраструктурних проектів у Приазов'ї, які могли б підтримати європейські партнери.

Розмова торкнулася і ситуації на Донбасі. Порошенко і Туск відзначили відсутність прогресу з боку Росії у виконанні Мінських домовленостей і необхідність продовжити секторальні санкції проти РФ після 31 січня 2019 року.

Президенти домовилися посилити взаємодію для протидії зовнішньому втручанню у виборчі процеси в Україні та Європейському Союзі у 2019 році.

Також вони обмінялися думками щодо реалізації домовленостей, досягнутих на 20-му саміті Україна - ЄС, і домовилися продовжити обговорення на наступному засіданні Ради асоціації Україна-ЄС 17 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram