ГоловнаПолітика

Усі українські моряки в Москві мають адвокатів, - Денісова

Завтра Росія почне "слідчі дії" у справах захоплених у полон моряків.

Усі українські моряки в Москві мають адвокатів, - Денісова
Людмила Денисова
Фото: facebook/Людмила Денісова

Український омбудсмен Людмила Денісова заявляє, що всі захоплені Росією українські моряки забезпечені адвокатами. Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Кожен український військовополонений, який незаконно утримується в Російській Федерації, вже має власного адвоката", - написала вона.

Денісова підкреслила, що всі витрати - гонорари і додаткові видатки - візьме на себе держава. Оплата адвокатських послуг буде здійснюватися за договорами, які укладе в Москві уповноважена особа від Міністерства закордонних справ. Термін дії договорів буде поширюватися на весь період попереднього слідства.

"З 11 грудня кожному полоненому українському моряку буде забезпечено повноцінний захист", - написала Денісова.

Нагадаємо, Росія відкидає будь-які рішення стосовно полонених українських моряків до завершення суду над ними.

25 листопада російські прикордонники із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери ВМС ЗСУ "Бердянськ" і "Нікополь". 24 українців, які перебували на захоплених суднах, заарештували за рішенням судів Сімферополя і Керчі до 25 січня 2019 року. Потім моряків етапували в Москву в СІЗО "Лефортово", а трьох поранених утримують у медблоці слідчого ізолятора "Матроська тиша".

3 грудня за рішенням Європейського суду з прав людини Росія мала надати офіційне пояснення причини затримання українців, повідомити про їх місцезнаходження, а також їхній стан здоров'я і надану медичну допомогу. Денісова повідомила, що офіційної інформації з цього приводу не надходило. Російський омбудсмен Тетяна Москалькова по телефону повідомила їй про те, що троє поранених моряків перебувають у лікарняному ізоляторі "Матроської тиші".

Український омбудсмен направила в МЗС РФ запит на відвідини полонених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram