ГоловнаПолітика

Путін називав Україну "помилкою історії" і "штучним утворенням", - Лінкявічюс

Глава МЗС Литви розповів про саміт Альянсу 2008 року в Бухаресті.

Путін називав Україну "помилкою історії" і "штучним утворенням", - Лінкявічюс
Линас Линкявичюс

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс розповів, що президент Російської Федерації Володимир Путін називав Україну «штучним утворенням" і "помилкою історії" на засіданні Ради НАТО-Росія в 2008 році.

Про це повідомляє УНІАН.

Лінкявічюс згадав про саміт Альянсу 2008 року в Бухаресті, на якому "відбувалася велика дискусія і боротьба між двома групами". Одна група країн, в тому числі Литва, відстоювали позицію, що Україні та Грузії необхідно надати план дій щодо членства в НАТО, що мало стати своєрідним сигналом.

Лінкявічюс вважає план дій щодо членства просто "бюрократичним інструментом".

"Але інші сказали, що ми не можемо це зробити, тому що це дуже провокаційно. Ми спровокуємо опонентів, і особливо Росію, і це буде великою проблемою", - сказав глава МЗС Литви і додав, що ті країни, які виступали за надання ПДЧ, були праві, пізніше на Південному Кавказі почалася війна, і Росія окупувала Південну Осетію і Абхазію.

"Також це нагадує мені про зустріч Ради НАТО-Росія в 2008 році. Це не була відкрита зустріч, але це не буде великим гріхом, процитувати, що сказав президент Путін союзникам НАТО під час Ради НАТО-Росія і цієї зустрічі, намагаючись як завжди вчити і повчати: "з ким ви взаємодієте, з Україною? Це не країна, це штучне утворення, це якась помилка історії, ви знаєте, це ненормально". І всі дивилися один на одного і говорили: про що він говорить?", - наголосив він.

Лінкявічюс зазначив, що серед учасників були представники країн, які думали, що неправильно зрозуміли слова російського президента.

"Члени НАТО не могли повірити, може, не зрозуміли щось, але ми були серед небагатьох, хто сказав, ні, він це має на увазі", - наголосив глава МЗС Литви.

"2008-й рік не торкався України, а Грузії. Але пізніше це була Україна - це був Крим. Знову, ті, хто сприйняв це як несподіванку, це були не ми. Ми сказали: ви не повинні дивуватися, тому що це було зроблено в Грузії, і з цією несподіванкою погодилися", - додав Лінкявічюс.

Нагадаємо, українські військові вважають, що загроза російського вторгнення зараз найвища з 2014 року.

Наявні кордони України були гарантовані з боку США, Великобританії і Росії згідно з Будапештським меморандумом, підписаним в 1994 році. У 2014 році Росія - одна з країн-підписантів - анексувала Крим, а потім ввела війська на територію Донбасу. При цьому РФ заявляла, що дотримується меморандуму тим, що не загрожує Україні застосуванням ядерної зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram