ГоловнаПолітика

Біля Керченської протоки, очікуючи проходження, скупчилося понад 140 кораблів

Більшість кораблів ідуть в українські порти або з українських портів.

Біля Керченської протоки, очікуючи проходження, скупчилося понад 140 кораблів
Суда в ожидании своей очереди на проход Керченского пролива
Фото: primechaniya.ru

Російська Федерація, всупереч міжнародному праву, далі перешкоджає руху кораблів через Керченську протоку, поблизу протоки спостерігається значне скупчення суден. Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

"За наявними в Держприкордонслужби даними, станом на ранок 7 грудня на якірних стоянках і рейдах в очікуванні проходження через Керченську протоку перебуває понад 140 суден, 98 з яких - з боку Чорного моря", - сказано в повідомленні.

Наприкінці листопада кількість суден у Керченській протоці становила понад 400. "І хоча в перші дні грудня ситуація дещо стабілізувалася і кілька днів тому їхня кількість знизилася до 105, зараз знову фіксується збільшення", - повідомили в Держприкордонслужбі.

За інформацією відомства, Росія навмисно продовжує порушувати норми Конвенції ООН з морського права 1982 року і Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року і змушує українські та іноземні торгові судна тривалий час очікувати проходження.

"При цьому окупанти створюють перешкоди саме кораблям, що прямують в українські порти. Всього за минулу добу через Керченську протоку вони пропустили лише 41 судно в обох напрямках, з яких 8 суден саме з/в портів України. При цьому останні перевіряли представники ФСБ Росії", - сказано в повідомленні.

Крім порушень норм міжнародного права, Росія також не враховує ризику виникнення аварійних ситуацій через збільшення і скупчення суден на якірних стоянках.

Нагадаємо, 25 листопада російські прикордонники атакували і захопили в полон три українські кораблі. Українських моряків доставили до Керчі, а звідти - до Сімферополя, де окупаційний суд заарештував 24 громадян України на два місяці за звинуваченням у незаконному перетині кордону Росії. Після рішення суду українців етапували в Москву, де вони перебувають і зараз.

Україна і міжнародна спільнота вимагають негайно звільнити українських моряків і морські судна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram