ГоловнаПолітика

Патріарх Варфоломій ще раз запросив Онуфрія взяти участь у виборах предстоятеля Української православної церкви

Після об'єднання церков Онуфрій не зможе називатися "митрополитом Київським".

Патріарх Варфоломій ще раз запросив Онуфрія взяти участь у виборах предстоятеля Української православної церкви
Вселенский патриарх Варфоломей
Фото: EPA/UPG

Митрополит Олександр Драбинко опублікував послання патріарха Варфоломія до митрополита київського Онуфрія, в якому запропонував йому взяти участь в Об'єднавчому соборі і висунути свою кандидатуру на предстоятеля нової Автокефальної Православної Церкви в Україні під юрисдикцією Константинопольського патріарха.

Неофіційний переклад листа Драбинко опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Ви знаєте з історії та з неспростовних архівних документів, Свята Київська митрополія завжди належала до юрисдикції Матері Церкви Константинополя, заснована нею як окрема митрополія, яка займає 60 позицію в списку єпархій Вселенського Престолу. Пізніше місцевий Синод у Великій Росії через нез'ясовану причину, односторонньо, відсік себе від канонічного авторитету, тобто Святої Великої Церкви Христової (1448), але в Києві інші митрополити, законні і канонічні, були послідовно і невпинно - і поставили Вселенську патріархію, оскільки київське духовенство і миряни не прийняли свого підпорядкування центру в Московії", - сказано в листі Варфоломія.

Патріарх коротко перелічує й інші історичні факти, пов'язані з формуванням двох православних церков в Україні, аж до подій цього року і звернення української церкви і Верховної Ради з проханням надати томос про автокефалію українській церкві.

"Невід'ємна церковна і канонічна умова поминання канонічного церковного авторитету не була дотримана кожним митрополитом Києва через, що ця митрополія була повністю підкорена Святішою Церквою Росії, за її небратських інтриг, з порушенням Божественних і Святих канонів, особливо 8 канону Третього Вселенського Собору в Ефесі, який стверджує: «Ніхто з улюблених Богом єпископів не має жодних прав влади на іншу єпархію, яка раніше і спочатку не була під рукою його, або його попередників: але якщо хто насильством єпархію собі підпорядкував, то нехай віддасть її: щоб не переступати правила Отців, аби не вкралася під виглядом священнодіяння зарозумілість влади мирської; і щоб ми не втратили помалу, непомітно, тієї свободи... І так святий і вселенський Собор ухвалив, щоб у будь-якій єпархії права, які від початку, від минулого належали їй, зберігалися, згідно зі старим звичаєм, незмінним і непорушним", - сказано в листі Варфоломія.

"Святий і Священний Синод Вселенського Патріархату, під час сесії від 22 квітня 2018 року, зважив на прохання, надіслані від кліриків і мирян, про незалежність благословенній українській землі, яка була оформлена в окрему суверенну державу, але, перш за все, маючи на меті вилікувати вже усталені розколи і поділи, оскільки сестринська церква Москви не змогла принести їм одужання - одностайно вирішили подарувати статус незалежної внутрішньої структури, тобто «автокефалії», Українській державі", - пише Варфоломій.

Варфоломій зазначає, що Онуфрій раніше відмовився співпрацювати з посланцями Вселенського патріархату:

"Ми хотіли довести до відома Вашого Високопреосвященства ці попередньо прийняті рішення Матері Церкви через призначених нами в Київ екзархів, але, на жаль, Ви відмовилися взаємодіяти з ними. Повертаючись тепер до того самого питання вдруге в цьому Патріаршому листі і звертаючись до Вас як «Високопреосвященний митрополит Київський», у формі ікономії і милості, ми повідомляємо Вам, що після виборів Предстоятеля Української Церкви органом, який буде складатися з кліриків і мирян, Ви не зможете еклезіологічно і канонічно носити титул Митрополита Київського, який Ви все одно носите зараз з порушенням описаних умов офіційних документів 1686 року", - написав Варфоломій.

 

"З цієї причини в дусі миру і любові ми просимо Вас, Високопреосвященний брате, після прийняття до уваги і розгляду наших канонічних актів у дусі історичної правди і здорової еклізіології, відповісти на цей виклик і гармонізувати себе з традицією Ваших пріснопам'ятних попередників Сильвестра, наступника знаменитого Петра Могили, і інших київських митрополитів, Діонісія, Йосипа, Антонія, підтримуючи благородних українських людей і їх благочестивий народ, дотримуючись рішень Матері Церкви. І ми просимо Вас негайно і в дусі згоди і єдності взяти участь разом з Вашою ієрархією в майбутньому установчому Соборі об'єднаної Української Православної Церкви і виборчих процесах для визначення її Предстоятеля", - написав Варфоломій.

"Вашому Високопреосвященству, звичайно, дозволено кандидувати на цю позицію", - сказано в листі патріарха.

"Ми також просимо Вас і Вашу ієрархію бути в спілкуванні з колишнім митрополитом Київським Філаретом і колишнім архієпископом Львівським Макарієм й іншими, оскільки вони були в повній мірі відновлені нами в архієрействі, але не у своїх посадах і титулах, через наше позитивне рішення на апеляційне прохання, яке вони неодноразово надсилали нам, як то чітко і мудро проголошують Божественні і Святі Канони 9 і 17 Святих отців Халкідона. Немає потреби повторювати, що розгляд апеляційних петицій не "легітимізація розколів", але шанс вилікувати їх, як і у випадку з розколом, що мордує любий український народ протягом трьох десятиліть", - написав патріарх.

Нагадаємо, в Україні на 15 грудня призначено проведення Надзвичайного Об'єднавчого собору, в якому візьмуть участь ієрархи трьох православних церков. Протягом собору церква повинна обрати єдиного предстоятеля, який і отримає томос про автокефалію української православної церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram