ГоловнаПолітика

Україна не відмовиться від використання Керченської протоки, - Полторак

Українські судна використовуватимуть перехід у рамках своїх прав і з виконанням міжнародного законодавства.

Україна не відмовиться від використання Керченської протоки, - Полторак
Фото: rbc.ru

Військово-Морські сили ЗСУ не мають наміру відмовлятися від використання Керченської протоки і права бути присутніми в Азовському морі. Про це заявив міністр оборони України Степан Полторак в ефірі одного з телеканалів.

"Згідно з Морською конвенцією й усіма міжнародними правами, військових кораблів узагалі не оглядають. Тут Росія вкотре порушила Морську конвенцію. Ми не порушили жодного пункту жодного договору, ми діяли абсолютно точно так само, як і раніше. Але ми не відмовимося від нашого права проходити через Керченську протоку і від нашого права бути присутніми в Азовському морі", - заявив Полторак.

На уточнювальне запитання, як зараз відбувається перехід, міністр оборони зазначив: "Просто сьогодні ніхто нікуди не ходить, але ми не припинимо ротацію, посилення наших можливостей".

"Ми, коли будемо готові до проведення наступного переходу для проведення ротації наших підрозділів, ми будемо здійснювати такі самі проходи з виконанням усіх міжнародних норм і прав. До того часу, я думаю, що міжнародний тиск на Росію дасть їм зрозуміти, що вони не виконують міжнародні зобов'язання", - зазначив міністр.

"Якщо ми сьогодні відмовимося від проходу через Керченську протоку, це буде означати, що Росія повністю окупувала... і ми просто втратимо ще одну територію", - підкреслив міністр оборони.

Нагадаємо, 25 листопада в районі Керченської протоки російські військові напали на українські кораблі і захопили бронекатери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які здійснювали морський перехід з порту "Одеса" в порт "Маріуполь" - з Чорного в Азовське море. Під час захоплення отримали поранення троє українських військових. 30 листопада українських моряків вивезли в Москву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram