ГоловнаПолітика

Сіярто після зустрічі з Клімкіним відзначив прогрес в угорсько-українських відносинах

10 грудня у Брюсселі відбудеться наступна зустріч між Павлом Клімкіним і Петером Сіярто.

Сіярто після зустрічі з Клімкіним відзначив прогрес в угорсько-українських відносинах
Министр иностранных дел Венгрии Петер Сийярто
Фото: hungarytoday.hu

Можна говорити про певне сприятливе просування щодо нормативного врегулювання проблем угорської меншини в Закарпатті та загальних питань двосторонніх угорсько-українських відносин.

Про це глава міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив після зустрічі зі своїм українським колегою Павлом Клімкіним у Мілані, передає Радіо Свобода.

Сіярто повідомив, що Верховна Рада України включила до порядку денного процедуру голосування про продовження перехідного періоду набуття чинності нового освітнього закону. Але, на його думку, це ще не гарантія того, що голосування відбудеться. Він нагадав, що дві попередні такі ініціативи завершилися безрезультатно.

"Ми також позитивно оцінюємо намір відкрити в містах Шіофок і Тернопіль почесні консульства (України та Угорщини, - ред.) на взаємній основі", - сказав Сіярто.

До переговорного активу двох сторін глава угорської дипломатії так само зараховує той факт, що в Києві нарешті розпочав роботу новий посол Угорщини, а також те, що сторони домовилися продовжити щоденний графік роботи КПП на ділянках кордону Косино-Барабаш та Дзвінкове-Лоня і створити два додаткових КПП.

Міністр Сіярто повідомив, що поїзд Інтерсіті з Мукачева до Будапешта, згідно із запланованим графіком, повинен вирушити 9 грудня.

10 грудня у Брюсселі відбудеться наступна зустріч між Павлом Клімкіним і Петером Сіярто. Угорський політик додав, що дуже важливо підтримувати постійний діалог між двома сторонами. Він наголосив, що прагнення до відновлення довіри залишаються незмінними.

Нагадаємо, що відносини між Україною і Росією зіпсувалися в 2017 році, коли Верховна Рада ухвалила закон про освіту, який, як здалося угорцям, обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області.

Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У вересні 2018 року відносини загострилися ще більше після того, як в інтернеті з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти і просять тримати це в таємниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram