ГоловнаПолітика

Рівень прозорості судової реформи в Україні дійсно безпрецедентний, - експерт Ради Європи

"Жодна країна, крім вашої, не демонструє всі процедури публічно".

Рівень прозорості судової реформи в Україні дійсно безпрецедентний, - експерт Ради Європи
Георг Става
Фото: Макс Требухов

Президент Комісії Ради Європи з питань ефективності правосуддя Георг Става вважає, що в Україні проходить найпрозоріша судова реформа. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua після презентації звіту з приводу судової реформи.

"Жодна країна, крім вашої, не демонструє всі процедури публічно. В Україні відбувається онлайн-трансляція засідань, в тому числі під час перевірки кандидатів на добропорядність. Це найдражливіша частина (відбору суддів - LB.ua), але досить цікава ідея.

Рівень прозорості (судової реформи в Україні - LB.ua) дійсно безпрецедентний. Така відкритість у разі появи негативних зауважень громадськості дає можливість судовій владі відреагувати на певну проблему. Тобто негативні думки висловлюють не десь у мережі Фейсбук або на інших сайтах, а виносять у професійну публічну площину", - сказав він.

На питання, чи може надмірна відкритість шкодити суддям, оскільки під час спілкування з ними часто стає публічною інформація про них, Става відповів:

"Ми відзначили такі ризики у своєму звіті. І рекомендували зменшити прозорість. Зокрема, коли мова йде про відкриті співбесіди за участю громадськості. Той факт, що представники громадськості можуть фізично бути під час цих процесів, оцінюється позитивно. У тому числі трансляція співбесід. Однак збереження відеофайлів у мережі інтернет - надмірний захід, який у майбутньому може зашкодити суддям.

Не можна залишати без уваги питання дотримання особистих прав суддів, адже під час співбесіди обговорюються питання приватного життя. Таку прозорість потрібно обмежувати, тим паче, що співбесіда з кандидатами не дає повної картини. Вона зачіпає лише деякі аспекти, висвітлює лише окремі частини з біографії кандидата".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram