ГоловнаПолітика

Рада прийняла закон про розширення контрольованої території на морі

Депутати прописали в законодавстві прилеглу зону.

Рада прийняла закон про розширення контрольованої території на морі
Фото: brd24.com

Верховна Рада в четвер, 6 грудня, ухвалила законопроект №8361 "Про прилеглу зону України".

За нього проголосували 244 народних депутати.

Прилегла зона - це 12-мильний морський пояс, що прилягає до територіального моря (12-мильна зона, прилегла до внутрішніх вод). Тобто зовнішня межа прилеглої зони розташована за 24 морські милі (44,4 км) від кордонів внутрішніх вод.

Ухвалення законопроекту дозволить розширити контрольовану територію на морі на 12 морських миль (22,2 км), скоротити контрабандний трафік у Чорному морі і в теорії має запобігти нелегальному заходженню суден у порти окупованих територій України.

Україна у своїй прилеглій зоні зможе здійснювати контроль з метою запобігання і покарання за порушення митних, фіскальних, імміграційних і санітарних правил.

Згідно із законопроектом, морська охорона Державної прикордонної служби має право зупиняти, оглядати і затримувати судна та їх екіпаж у разі достатніх підстав вважати, що судно, що перебуває в прилеглій зоні, порушило або може порушити вимоги українського законодавства. Якщо іноземне судно-порушник намагається втекти, правоохоронці мають право переслідувати його з метою затримання та притягнення до відповідальності.

У пояснювальній записці зазначено, що встановлення прилеглої зони передбачається конвенцією Організації Об'єднаних Націй від 1982 року, ратифікованої Радою в червні 1999 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram