ГоловнаПолітика

Новинський вказав на незаконні дії влади в церковних справах

Нардеп вказує на значний тиск, який в останні тижні чинять на архієреїв канонічної УПЦ.

Новинський вказав на незаконні дії влади в церковних справах
Фото: facebook.com/Вадим Новинский

Те, що відбувається навколо Української Православної церкви, - це рейдерство на державному рівні. Таку заяву зробив голова "Опозиційного блоку" Вадим Новинський, коментуючи події, пов'язані з так званим Об'єднавчим собором, ініційованим президентом Петром Порошенком.

Новинський вказує на значний тиск, який в останні тижні чинять на архієреїв канонічної УПЦ.

"За надуманими приводами порушують кримінальні справи проти архієреїв і священиків. Священнослужителів для «бесід» викликають представники СБУ. У хід ідуть погрози, шантаж і компромат. Усе це робиться з однією метою: щоб архієреї канонічної православної церкви взяли участь у так званому Об'єднавчому соборі, який збирає Адміністрація президента, щоб створити так звану єдину церкву. Але це не церква - це політична організація з церковною назвою", - зауважив Вадим Новинський.

За його словами, СБУ допитала понад 20 священнослужителів Житомирської, Рівненської та Сарненської єпархій, що, на думку нардепа, є виконанням правоохоронцями злочинних наказів і порушенням Закону "Про Службу безпеки України".

Також політик вважає проведені обшуки в Житомирській і Овруцькій єпархіях 3 грудня – результатом надуманих кримінальних справ про розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Новинський звертає увагу і на те, що відбувається рейдерське захоплення храмових споруд на державному рівні.

"Ми бачимо, як минулого тижня Кабінет Міністрів скасував договори оренди на право користування декількома храмовими спорудами Почаївської лаври. Інвентаризація Києво-Печерської лаври Мінкультом - це перший крок до того, щоб забрати ці великі святині світового православ'я і передати їх, підкреслюю, у незаконний спосіб створеній політичній організації під назвою Єдина помісна українська православна церква. Це рейдерство на державному рівні", - акцентував Вадим Новинський.

Політик запевнив, що партія і фракція "Опозиційний блок" буде всіляко припиняти незаконні дії, всіма законними способами захищати архієреїв і священиків і робити все, щоб світові святині залишилися у власності Української Православної Церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram