ГоловнаПолітика

Кабмінівська війна за фінпотоки: чи втратить посаду голова ДАБІ

Початок виборчої кампанії загострює боротьбу за потоки кешу. І поки в пабліках обговорюють рейтинги політиків, військовий стан та прогнози на футбол, в нетрях Кабміну йде серйозна сварка за відкати Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Вже в середу Кабмін може звільнити керівника ДАБІ Олексія Кудрявцева.

Олексій Кудрявцев
Фото: Макс Требухов
Олексій Кудрявцев

Найбільш зацікавленим у цій відставці називають в.о. міністра агропромисловості Максима Мартинюка, якого опоненти називають не інакше як Макс Бакс. З іншого боку - Степан Кубів, Геннадій Зубко і генпрокурор Юрій Луценко.

Чому саме Мартинюк, і чому проти генпрокурор, пояснимо далі.

Не міністр, але впливовий

Наприкінці листопада разом з ухваленням бюджетом депутати призначили ще й двох міністрів - Оксану Маркарову міністром фінансів та міністром у справах ветеранів Ірину Фріз.

Того ж дня Рада нарешті - через півтора роки після заяви - звільнила міністра аграрної політики Траса Кутового. А ось подавати першого заступника Максима Мартиняка на посаду міністра Гройсман не став.

«Я думаю, що була можливість коли голосували Фріз з Маркаровою (подати і Мартинюка). Зараз - шансів нуль», - каже один з міністрів.

Голосування за Мартинюка викликало б чималу бучу, впевнені в Кабміні.

Фото: kmu.gov.ua

Адже саме його діяльність стала неофіційною, але багатократно офрекордз підтвердженою причиною відставки Кутового.

Як кажуть високопоставлені співрозмовники, Кутовому набридло бути цапом-відбувайлом при першому заступнику, до якого ходили вирішувати питання, в тому числі і агромагнати по ринку землі.

"Йому не дали жодних повноважень. Забрали "Укрспирт", "Укрліс". Знизу перший зам Мартинюк. Чоловік вирішив не бути клоуном і пішов", - так пояснив відставку Кутового УП співрозмовник в уряді.

Мартинюк також розробляв прем’єрський законопроект по землі.

«Володимир Гройсман попросив Кутового підписати урядовий проект (по земельній реформі). Той відмовився. "Тоді Гройсман сказав: іди у відпустку, а за тебе його підпише Мартинюк. Тарас теж відмовився і пішов у відставку", - розповів про перипетії весни 2017 один з високопосадовців.

Після цього Мартинюк вже став повноправним господарем МінАПК, з відповідальністю виключно перед Володимиром Гройсманом, а не Верховною Радою.

Земельна реформа точно похована до президентських виборів, під мораторій на продаж землі в Раді вочевидь знову знайдуть голоси.

Тож чому ми тоді згадуємо Мартинюка?

Максим Мартинюк
Фото: glavk.info
Максим Мартинюк

А тому що з ним медіа пов’язують інший конфлікт за хлібну посаду, яка зараз триває в нетрях Кабміну.

Йдеться про намагання звільнити голову ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція) Олексія Кудрявцева.

Доходне місце

Коли в 2014 Гройсман перейшов на роботу в уряд Яценюка, то забрав з собою з Вінниці і Мартинюка, і призначив на це відомство.

Потім Мартинюка перевели в Держгеокадастр, а далі ще більш хлібне Мінагрополітики.

В ДАБІ на господарстві лишили Олексія Кудрявцева. Але, як кажуть схема управління, була та ж, що і в МінАПК. Тобто Кудрявцев відповідав за публічну частину, а Мартинюк начебто «вирішував питання» - спільно з братами Горовими, які «наглядали» за цим відомством ще з часів Януковича і Юрія Іванющенка. Принаймні так це описує журналіст Юрій Бутусов.

Також журналісти кажуть, що після приходу на цю посаду статки Мартинюка різко пішли вгору, а злі язики ще й розказують про квартиру в “пшонка-стайл” на Десятинній, яка оформлена на іншу людину.

Попри мусування теми видкатів на керіника МінАПК, Кудрявцев влітку в інтерв'ю Цензору заперечував вплив чи тиск на себе Мартинюка, як і причетність останнього до потоків.

Отримання дозволів на будівництво є одним з чинників, що тягне Україну вниз в рейтингу Світового банку Doing Business.

Щоб покращити ці позиції в Україні 26 вересня 2018 була запущена в роботу “Прозора ДАБІ” - відкрита система розгляду дозвільних документів у будівництві. Але за нею приходить перерозподіл потоків.

“Кудрявцев з Кубівим та Зубком запроваджують комп'ютерний порядок документообігу. Це знімає потоки кеша і надлишкові поверхи чи під'їзди”, - каже співрозмовник в оточенні президента.

Степан Кубів і Геннадій Зубко на засіданні Кабміну
Фото: kmu.gov.ua
Степан Кубів і Геннадій Зубко на засіданні Кабміну

За оцінками Юрія Луценка, корупціонери в ДАБІ збирають в середньому по 5-10 доларів за оформлення 1 квадратного метра нерухомості, і при оціночній цифрі близько 3 мільйонів квадратних метрів, введених в дію в рік в країні, а корупція вимиває з бізнесу порядку 15-30 мільйонів доларів.

У вересні Геннадій Зубко провів нараду з питань реформування сфери містобудування в Україні, на яку покликав Юрія Луценка.

Генпрокурор нагадав, що нещодавно на хабарах були затримані керівники Волинського і Тернопільського територіальних управлінь Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), а керівник Закарпатського управління "завчасно їдучи дорогою до хабара сама звільнилася з роботи".

"Це верхівка повномасштабного механізму збирання данини. Найбільше мене обурює навіть не сам факт незламаної системи корупції, а те, що навіть у порівнянні з безпрецедентний розкраданням країни часів Януковича, ці хабарі зросли. У місті Одеса, де при Януковичі збирали п'ять доларів за квадратний метр, зараз, по моїм даним, - двадцять. І це говорять всі будівельники", - зазначив Луценко.

Фото: Макс Требухов

Також Луценко озвучив дані по корупції в Херсонській та Одеській області, після чого Кудрявцев звільних обох керівників відділень.

Оскільки силовики теж мають певні види на ці потоки, то за певною інформацією на ці посади мали зайти начебто люди Луценка. Джерела в ГПУ це заперечують.

В принципі доказом цього може бути те, що Сергія Ціклинського, якого призначили очолювати херсонське ДАБІ за рекомендацією херсонської ОДА через місяць взяли на хабарі у 4,5 тисячі доларів.

Щодо Одеси, то там, як стверджують джерела, людину Вадима Столара замінила людина місцевого голови ОДА, і це теж викликало невдоволення у обділених.

Але навіть якщо зайшли не прокурорські, то ті, хто раніше мав доступ до потоків, зрозуміли, що в керівника ДАБІ тепер нові сильні заступники, і це впливає на перерозподіл.

І тут в нагоді став молдавський диплом про освіту, який Кудрявцев подав при вступі на роботу в київське ДАБІ. Як пишуть ЗМІ, цей диплом є начебто підробкою, і за це керівника ДАБІ можуть звільнити вже на засіданні 5 грудня. Хоча при переході на вищу посаду був поданий вже інший диплом - український.

Але тут є нюанси - попередня спроба вже розколола Кабмін, а тут ще й Юрій Луценко заявив, що “захищатиме тих, хто бореться з корупцією”.

Тетяна Ніколаєнко, редактор телеграм-каналу Newsroom
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram