ГоловнаПолітика

Російський суд засудив колишнього охоронця Яроша до чотирьох років колонії

Адвокат, який захищав політв'язня, наполягав на виправдувальному вироку.

Російський суд засудив колишнього охоронця Яроша до чотирьох років колонії
Александр Шумков
Фото: - FreeShumkov / Facebook

Російський суд засудив 29-річного українського солдата Олександра Шумкова, викраденого минулого року у своїй країні, вивезеного в Росію і звинуваченого в участі у "Правому секторі", до чотирьох років загального режиму.

Грани.ру повідомляють, що такий вирок 4 грудня оголосив Севський райсуд Брянської області. Шумкову винесли вирок, про який просив прокурор. Адвокат, який захищав політв'язня, наполягав на виправдувальному вироку.

Сам Шумков провину послідовно заперечував. Виступаючи з останнім словом, він, зокрема, зазначив: "Я ніколи не приховував, що я брав участь у поваленні режиму Януковича, брав участь в антитерористичній операції проти терористів так званої Новоросії. І якщо ці дії несуть загрозу інтересам РФ, то виходить, цією кримінальною справою РФ визнає свою присутність на території України".

"Якщо розглядати цю справу, то виходить, що Верховний суд заборонив діяльність "Правого сектора" у всьому світі. Тому виникає запитання: а чи не багато на себе бере влада РФ, вирішуючи, які організації законні, а які незаконні на території України?", - додав він.

Згідно з фабулою справи, Шумков перебував у "Правому секторі" з 28 листопада 2013 року (дата створення руху) по 23 серпня 2017-го і "тривалий час" був охоронцем її тодішнього лідера Дмитра Яроша. Останній факт, наголошується в справі, свідчить про "значну роль" Шумкова в ПС.

Діяльність руху назвали "спрямованою проти інтересів Російської Федерації і такою, що посягає на її територіальну цілісність".

Основний свідок звинувачення у справі Шумкова - колишній військовий Михайло Алланазаров, який служив разом з політв'язнем, а потім дезертирував і отримав тимчасовий притулок в Росії. Крім того, в суді допитали двох таємних свідків. Один з них назвався колишнім членом "Партії регіонів" і чинним помічником депутата Верховної Ради від "Опозиційного блоку".

Шумкову інкриміновано частину 2 статті 282.2 КК (участь у діяльності екстремістської організації). Як стверджується у справі, він перебував у "Правому секторі" з 28 листопада 2013 року (дата створення руху) по 23 серпня 2017-го. Насправді Шумков вийшов з цієї структури 1 листопада 2014 року, коли перестав бути охоронцем її тодішнього лідера Дмитра Яроша. Верховний суд Росії заборонив діяльність руху в країні тільки 17 листопада 2014-го.

Політичному в'язню закидають участь у Революції гідності (у справі події Євромайдану названі "поваленням конституційного ладу України") та АТО на сході України.

Шумков - уродженець Одеси. Здобув вищу юридичну освіту. З підліткового віку брав участь у націоналістичному русі. Був активістом Євромайдану. У 2014 році - один з охоронців Яроша. Через три тижні після виходу з "Правого сектора", 20 листопада, вступив за контрактом в 11-ту бригаду армійської авіації сухопутних військ. Служив у військовій частині № 4067 в селі Чорнобаївці Білозерського району Херсонської області, жив у Херсоні.

17 серпня 2017 року Шумков не повернувся зі служби додому. 26 вересня мати солдата Лариса Шумкова отримала з брянського главку слідчого комітету РФ лист про те, що її син затриманий у Росії. Водночас датою затримання Шумкова в листі було вказано 6 вересня. На цю мить з дня викрадення солдата минуло три тижні.

Сам затриманий заявив, що перетнув кордон не за своєю волею, а був перевезений в непритомному стані на територію РФ працівниками ФСБ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram