ГоловнаПолітика

"Відродження" вимагає виплатити борги по зарплатах шахтарям, - Бондар

Борг перед шахтарями, за його словами, становить 1 млрд 100 млн гривень.

"Відродження" вимагає виплатити борги по зарплатах шахтарям, - Бондар
Виктор Бондарь
Фото: vidrodzhennya.org.ua

Депутатська група «Партія «Відродження» вимагає виплатити заборгованість по зарплатах перед українськими шахтарями, яка перевищила 1,1 млрд гривень.  

Про це під час виступу у Верховній Раді у вівторок заявив співголова депутатської групи «Партія «Відродження» Віктор Бондар.

Він наголосив, що порівняно з 2013 роком видобуток вугілля в Україні знизився на 50 млн тонн, причиною чого є не тільки військові дії на Донбасі, а й політика закупівлі імпортного вугілля, яку провадить українська влада.

«Донбас знизив видобуток на 20 млн тонн на рік, а 30 млн тонн Україна свідомо не закуповує в українських шахтарів Дніпропетровщини, Волині та Львівщини. Навіть більше, заборгували нашим шахтарям 1 млрд 100 млн гривень зарплати! Чому? Відповідь дуже проста: вугілля почали закуповувати в США, ПАР та в РФ. Ми 2 млрд 150 млн доларів витратили минулого року на закупівлю імпортного вугілля. То де логіка?» – наголосив Віктор Бондар.

Він додав, що депутатська група «Партія «Відродження» вимагає терміново погасити заборгованість по зарплатах перед українськими шахтарями, а також виділити додаткові кошти держбюджету на модернізацію українських вугільних шахт.

«Своїм шахтарям мільярд гривень не можемо заплатити, а в 60 разів більше переплачуємо в США. Годуємо пенсильванських шахтарів замість того, щоб годувати своїх і отримувати вугілля за нормальною ціною всередині країни», – констатував співголова депутатської групи «Партія «Відродження».

Народний депутат зазначив, що модернізація українських шахт дозволила б збільшити видобуток вугілля в Україні. Потреба в коштах на ці цілі становить 4,8 млрд гривень. 

«Два мільярди доларів на імпортне вугілля ви відправляєте за кордон. А 4,8 млрд гривень для українських шахтарів не можете знайти! Для них передбачено лише 2,2 млрд гривень у бюджеті 2019 року. Як ви думаєте, на що? 650 млн гривень – на закриття українських шахт і 1,6 млрд гривень – на інші виплати, зокрема заробітну плату. По суті, ви продовжуєте годувати американських, африканських і російських шахтарів. І це свідома політика української влади! Тому ми вимагаємо виділити додаткові кошти на модернізацію шахт і виплату заробітних плат нашим шахтарям», – заявив Віктор Бондар.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram