ГоловнаПолітика

Луценко пояснив напади на активістів "принципом бумеранга"

"Активісти вважають за можливе самим установлювати справедливість. Це проблема"

Луценко пояснив напади на активістів "принципом бумеранга"
Фото: Макс Требухов

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що все частіші напади на громадських активістів серед іншого були пов'язані із застосуванням сили самими активістами.

Про це він сказав на прес-конференції в Одесі.

"Проаналізувавши кілька десятків таких випадків, співробітники Генеральної прокуратури дійшли висновку, що основною причиною цього насильства є не передбачене законом застосування насильства різних людей, зокрема активістів, у різних ситуаціях", - заявив генпрокурор.

Луценко поскаржився на те, що громадські активісти дозволяють собі "на свій розсуд встановлювати, як вони вважають, справедливість", зокрема із застосуванням сили.

"Спрацьовує принцип бумеранга. Незаконне насильство спричиняє ще більше незаконне насильство", - сказав він.

"Ніхто, навіть найідеальніший громадський активіст, не має права збирати групу з битами й нападати на, як він вважає, незаконне будівництво, лотерею, медичну діяльність аптек і под. Ніхто не має права цього робити, крім уповноважених державою органів", - заявив Луценко.

Водночас він наголосив, що силові органи зобов'язані вжити заходів щодо запобігання таким випадкам і самі припиняти незаконне будівництво, незаконний гральний бізнес, незаконний продаж наркотиків у аптеках, незаконне відведення землі.

"Пора встановити диктатуру закону в цьому питанні. Люди не можуть на власний розсуд застосовувати насильство до фізичних або юридичних осіб", - заявив Луценко.

Нагадаємо, що після смерті херсонської чиновниці, активістки Катерини Гандзюк у Верховній Раді була створена тимчасова слідча комісія, яка має вивчити масові випадки нападів на громадських активістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram