ГоловнаПолітика

В Одеській області жінка отримала 5,5 року в'язниці за підкуп виборців

Вартість голосу виборця оцінювалася в 600 гривень.

В Одеській області жінка отримала 5,5 року в'язниці за підкуп виборців
Архивное фото
Фото: evplanet.org

Прокуратура Одеської області за підкуп виборців засудила до позбавлення волі мешканку Кілійського району.

Про це повідомляють на сайті прокуратури.

"Прокурори підтримали публічне звинувачення в суді стосовно громадянки, підозрюваної в порушенні положень виборчого законодавства (ч.ч. 2, 4 ст.160 КК України)", - йдеться в повідомленні.

Так, жінка підшукувала жителів району, які перебували в складному матеріальному становищі, і яким була необхідна грошова допомога. Схема передбачала оману виборців і укладення безоплатних угод з кандидатом для проведення агітації, а згодом - голосування за певних осіб.

Вартість голосу виборця оцінювали в 600 грн, які видавали частинами - 200 грн перед голосуванням, а інші - після проведення виборів.

Кілійський райсуд визнав підозрювану винуватою в неодноразовому підкупі виборців на користь окремої політичної сили в м. Кілія і в с. Шевченкове цього ж району. Жінку засуджено до 5 років і 6 місяців позбавлення волі, а також позбавлення права займатися діяльністю, пов'язаною з виборчим процесом.

Нагадаємо, в жовтні президент Петро Порошенко анонсував посилення відповідальності за підкуп виборців.

Навесні 2018 року Міністерство внутрішніх справ разом із Громадянською мережею "Опора" підготувало законопроект про посилення покарання за порушення на виборах. Він передбачає введення тюремного ув'язнення на термін до 2 років за вкидання бюлетенів, порушення таємниці голосування, продаж голосу. Відповідальність за підкуп виборців, фальсифікацію виборчої документації пропонують підвищити до 6 років позбавлення волі з нинішніх 3 років. Правоохоронцям буде надано право на негласні слідчі дії для виявлення таких правопорушень.

Також вводиться кримінальна відповідальність за передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям неправомірної вигоди, в тому числі у вигляді спиртних напоїв і продуктів харчування.

У 2019 року в Україні обиратимуть президента і новий склад Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram