ГоловнаПолітика

Порошенко: Гарантую, що вибори відбудуться 31 березня 2019 року

Президент також подав у Раду законопроект, яким пропонується вирішити питання про проведення місцевих виборів.

Порошенко: Гарантую, що вибори відбудуться 31 березня 2019 року
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко підкреслює, що воєнний стан в Україні введено для законодавчого захисту дій українських військовослужбовців і він не обмежуватиме конституційні права і свободи громадян, у тому числі і права на вибори.

Про це він заявив в ефірі програми "Свобода слова", повідомляють на сайті президента.

"Для чого в Україні вводиться воєнний стан? Є дві моделі (дій в умовах такого правового режиму, - ред.). Перша - обмежити конституційні права і свободи. Так роблять диктатори. Чи є для цього підстави - з цього починають. Є друга модель - захистити українського воїна. Захистити законодавчо, надавши йому право застосовувати зброю за межами операції Об'єднаних сил, де зброя застосовується на підставі закону про деокупацію Донбасу. Захистити його конституційно. І максимально скоротити час на можливу реакцію у випадку широкомасштабної наземної російської агресії", - сказав Порошенко.

Голова держави підкреслив, що під час обговорення цього питання в Раді він звернувся до спікера парламенту Андрія Парубія з проханням винести на голосування ще одне питання - про призначення дати виборів президента.

"Тому що ... з одного боку, питання нашої державної безпеки - це питання захисту суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, що робить українське військо. Але з іншого боку - це захист свободи і демократії. В тому числі, конституційних прав і свобод громадян. Зокрема, права на вибори", - сказав Порошенко.

"Тому я як Президент гарантую - вибори відбудуться 31 березня 2019 року. І не буде ніяких причин для того, щоб їх переносити", - додав він.

Порошенко також повідомив, що подав у Раду законопроект, яким пропонується вирішити питання про проведення місцевих виборів.

Нагадаємо, Рада призначила чергові вибори президента України на 31 березня 2019 року. Призначення виборів на цю дату було однією з вимог низки фракцій під час голосування за введення воєнного стану.

Відзначимо, що ЦВК скасувала місцеві вибори в об'єднані територіальні громади в регіонах, де оголошено воєнний стан. Це Вінницька, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Донецька, Луганська, Харківська, Сумська та Чернігівська області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram