ГоловнаПолітика

Новинський: СБУ і прокуратура повинні пояснити свої дії

Фракція "Опоблоку" звернулася до глави СБУ і генерального прокурора з приводу обшуків.

Новинський: СБУ і прокуратура повинні пояснити свої дії
Вадим Новинский
Фото: Макс Требухов

Фракція "Опозиційного блоку" вимагає від голови Служби безпеки та Генпрокуратури надати пояснення з приводу обшуків у намісника Києво-Печерської лаври і дій правоохоронців щодо священнослужителів УПЦ.

Про це заявив глава фракції Вадим Новинський під час Погоджувальної ради.

"В останні тижні ми спостерігаємо величезний тиск, який чинять представники правоохоронних органів на УПЦ. СБУ фабрикує справи проти священиків і архієреїв, з ними ведуться «бесіди». Використовується шантаж за допомогою вигаданого компромату, лунають погрози. Все це - заради однієї мети: змусити архієреїв канонічної церкви взяти участь в об'єднавчому соборі так званої церкви, яку в народі вже охрестили «Церквою порошенківського патріархату». Ось вам конкретний приклад дій правоохоронців: саме зараз слідчі СБУ допитують близько 20 священиків Рівненської та Сарненської єпархій УПЦ. Персональними переслідуваннями влада не обмежується, йдуть нападки на православні святині - Почаївську та Києво-Печерську лаври. 28 листопада уряд своїм рішенням фактично позбавив віруючих УПЦ і ченців Почаївської лаври права користуватися храмовими спорудами. А вже 30 листопада проведено обшуки у намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла. Напередодні Міністерство культури почало сумнівний з правової точки зору опис майна Києво-Печерської лаври. Зрозуміло, що всі ці незаконні кроки необхідні владі, щоб забрати лаври у віруючих і передати їх організації, яку створює Адміністрація президента", - заявив Новинський.

"Ми звертаємося до голови СБУ В. Грицака і генерального прокурора Ю. Луценка з проханням надати пояснення щодо законності таких дій і наявності належних законних підстав для них. Прошу вважати це моїм депутатським запитом", - додав глава фракції.

Нагадаємо, 30 листопада співробітники СБУ провели обшук в маєтку намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла. Сам священнослужитель заявив, що не був там з 2013 року і з того часу живе в Лаврі, а маєток виставлено на продаж.

Напередодні Міністерство культури вперше за 30 років почало інвентаризацію церковних цінностей в Києво-Печерській лаврі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram