ГоловнаПолітика

Статус військовополонених не дозволить обміняти моряків на злочинців чи політв'язнів, - Денісова

Омбудсмен поїде до моряків, щойно в їхній справі призначать слідчого.

Статус військовополонених не дозволить обміняти моряків на злочинців чи політв'язнів, - Денісова
Фото: www.dyvys.in

Статус українських моряків як військовополонених, згідно з Женевською конвенцією, не дозволяє обмінювати їх на злочинців. Про це сьогодні сказала журналістам уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Є Женевська конвенція про військовополонених, до якої Україна приєдналася і ратифікувала її, вона чинна з 1955 року. Там чітко визначено: якщо це військовополонені, жодного обміну не може бути на будь-яких злочинців, в тому числі Російської Федерації", - сказала Денісова.

Омбудсмен зазначила, що статус моряків як військовополонених не дозволяє розглядати їхню справу у звичайному суді, їх не можна тримати в СІЗО, в тому числі в "Лефортово" (Москва), куди російська влада перевезла 21 особу.

"Це особливий статус і особлива модель їх звільнення", - резюмувала Денісова.

Омбудсмен додала, що має намір відвідати українських моряків у російському полоні.

"Я розмовляла з Москальковою, щоб вона посприяла моєму відвідуванню полонених українських моряків, але рішення приймає слідчий. Щойно буде відоме його прізвище, я обов'язково звернуся. Тільки-но буде дозвіл, я обов'язково поїду до наших моряків", - сказала Денісова.

Нагадаємо, російські військові 25 листопада захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира - 24 людей - доправили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх українців на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і зараз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram