ГоловнаПолітика

Bellingcat: Росія обстріляла українські кораблі в нейтральних водах

Пошкодження "Бердянська" свідчать про обстріл з метою ураження моряків, а не зупинки корабля.

Bellingcat: Росія обстріляла українські кораблі в нейтральних водах
"Яны Капу" 24 ноября 2018 года
Фото: bellingcat.com

Російські прикордонники застосували зброю на ураження проти українських суден у нейтральних водах, а не в "територіальному морі" Росії, як стверджує ФСБ. Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat.

До такого висновку розслідувачі групи дійшли, проаналізувавши записи радіоперехоплень переговорів російських прикордонників, відеозаписи і дані самої ФСБ.

У розслідуванні йдеться, що дані України про місце нападу на українські судна не є достатньо докладними.

Росія стверджує, що, переслідуючи українські судна, робила попереджувальні постріли і стріляла на ураження по катеру "Бердянськ" у своїх територіальних водах (територіальними вважають води в межах 22,2 кілометра від узбережжя. - ред.). Водночас, ФСБ оприлюднила інформацію, що суперечить цій версії, йдеться в матеріалі.

"Якщо інформація ФСБ достовірна, "Бердянськ" перебував за 22,72 кілометра від узбережжя Криму і більш ніж 500 метрів за межею заявлених Росією територіальних вод (територіальні води анексованого Криму. - Ред.), коли він потрапив під вогонь", - зазначено в публікації.

Також наголошується, що пошкодження, завдані "Бердянську", свідчать про те, що російські судна вели вогонь не для того, щоб зупинити українські кораблі, а з метою ураження моряків.

Автор розслідування визнає, що в якийсь момент українські судна були в територіальних водах окупованого Криму і Росії, однак двосторонню угоду між РФ і Україною визначає Азовське море і Керченську протоку як внутрішні води обох країн, тому жодних порушень з боку України бути не може.

Нагадаємо, 25 листопада Росія із застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" та буксир "Яни Капу", на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону, заарештували і вивезли з Керчі в Москву.

Україна розцінила це як акт військової агресії та у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях до 26 грудня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram