ГоловнаПолітика

Росія стягнула до кордону з Україною близько 80 тис. військових, - Порошенко

"Кремль далі випробовує на міцність світовий порядок".

Росія стягнула до кордону з Україною близько 80 тис. військових, - Порошенко
Фото: пресс-служба Президента

Навколо України, на тимчасово окупованих територіях Донбасу і в Криму розгорнуте наземне угруповання чисельністю близько 80 000 військовослужбовців РФ. Про це 1 грудня заявив президент України Петро Порошенко під час церемонії передачі техніки Збройним силам - модернізованих бойових літаків, вертольотів і безпілотників у Київській області.

"Навколо України на тимчасово окупованих територіях Донбасу і в Криму розгорнуто наземне угруповання чисельністю близько 80 тисяч військовослужбовців РФ, близько 1400 артилерійських і ракетних систем, 900 танків, 2300 броньованих машин, близько 500 літаків і 300 вертольотів", - сказав Глава держави.

Порошенко додав, що в акваторіях Чорного, Азовського, Егейського морів виконують завдання понад 80 кораблів і 8 підводних човнів РФ, в тому числі ударних - 23 кораблі і 6 підводних човнів.

"Недавня провокація в Керченській протоці спрямована не тільки проти України. Кремль далі випробовує на міцність світовий порядок - чи погодиться світ на перетворення Азовського, а далі і Чорного морів на "російське озеро", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, 25 листопада в районі Керченської протоки російські військові захопили українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які здійснювали морський перехід з порту Одеса в порт Маріуполь - з Чорного в Азовське море, також були поранені і захоплені в полон члени їх екіпажів. Окупаційний суд Сімферополя заарештував всіх моряків на два місяці, їх перевезли з Криму в Москву.

Україна розцінила захоплення кораблів як акт військової агресії і у відповідь ввела військовий стан в 10 прикордонних областях до 26 грудня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram