ГоловнаПолітика

Громадяни не відчують незручностей у зв'язку з оптимізацією судів, - Холоднюк

Оптимізацію судів планують закінчити до кінця року.

Громадяни не відчують незручностей у зв'язку з оптимізацією судів, - Холоднюк
Фото: Макс Требухов

Державна судова адміністрація сподівається до кінця року закінчити оптимізацію судів. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив голова ДСА Зеновій Холоднюк.

"Сьогодні створено 26 апеляційних судів із 27, сім апеляційних із восьми і вісім апеляційних адміністративних судів із дев'яти. Державна судова адміністрація разом з Вищою радою правосуддя визначила кількість суддів у кожному із судів, враховуючи навантаження суддів за минулий рік і нинішню тенденцію збільшення або зменшення кількості судових справ. Важливо збалансувати рівень навантаження на суддів у цілому по країні", - сказав він.

"Склалася ситуація, коли в близько 60% місцевих загальних судів в Україні штатна чисельність суддів становила не більше трьох. У разі перебування одного з них у відпустці, на лікарняному або відсутності з інших причин суди не могли надавати якісні судові послуги", - пояснює він причину такої реформи.

"ДСА запропонувала голові держави провести укрупнення судів, збільшивши штатну чисельність суддів мінімум до семи-дев'яти. Це дасть можливість розглядати всі судові справи в розумні терміни", - додав Холоднюк.

За його словами, сьогодні процес оптимізації проходять апеляційні суди. Найближчим часом реформа буде запущена і в місцевих.

"Плануємо закінчити до кінця року", - відповів він на питання про термін такої оптимізації.

"Після створення судів цивільні та адміністративні справи потраплять на повторний авторозподіл, а кримінальні, як передбачає Кримінальний процесуальний кодекс, "йдуть" за головуючим суддею. Якщо останній буде переведений у новий суд, в такому разі не буде потреби в перерозподілі таких справ. В іншому разі справи будуть перерозподілені між суддями заново", - констатував Холоднюк.

Як зазначив голова ДСА, суди будуть працювати в тих самих приміщеннях. "Тобто звичайні громадяни не відчують жодних незручностей. Ба більше, вони будуть подавати позови, які раніше не розглядалися цими судами через відсутність достатньої кількості суддів для їх розгляду", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram