ГоловнаПолітика

В українському суспільстві домінують патерналістські мотиви і песимістичні оцінки, - експерти

Попит на ідеали соціал-демократії є, але партійний проект з однойменною назвою виборці заледве чи підтримають.

У поєднанні з високим рівнем недовіри до політичних інститутів та органів державної влади, патерналістські мотиви та песимістичні оцінки, які домінують в українському суспільстві, призводять до політичної дезорієнтації та підтримки популістичних політиків, які пропонують прості рішення складних багатогранних проблем. Про це заявив викладач кафедри політології НаУ "Острозька академія" Михайло Мозоль під час обговорення результатів всеукраїнського соціологічного дослідження «Ставлення українців до соціал-демократії» Інституту Горшеніна та представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні в Рівному.

При цьому у суспільстві є запит на нові політичні обличчя та ідеологічні партії, головною вимогою до яких є забезпечення гідного рівня життя та інших складових соціального захисту, який громадяни бачать чи не ключовою функцією держави, зазначив він. «В таких умовах, цілком логічно припустити, що поява на політичному горизонті партії, яка сповідуватиме соціал-демократичні принципи, а також матиме зрозумілу і реалістичну програму дій, може змінити баланс сил у теперішній партійній системі України», - заявив експерт.

Зі свого боку декан факультету політико-інформаційного менеджменту НаУ "Острозька академія", кандидат наук з державного управління Віталій Лебедюк підкреслив, що розвиток політичних партій безпосередньо корелює з розвитком ідеологічних платформ. «Якщо поглянути на ситуацію в нашій державі, то в уявленні виборців розпорошене уявлення про ідеали соціал-демократії, а самі партії не переймаються, що гасла, які вони декларують не тільки суперечать їхнім партійним платформам, а й самі розмивають порядок денний політики. Тому попит на ідеали соціал-демократії є, але партійний проект з однойменною назвою виборці навряд підтримають не лише через брак політичної та громадянської освіти, а через слабку інституційну підтримку», - заявив він.

Віталій Лебедюк
Віталій Лебедюк

На його думку, за підсумками дослідження можна стверджувати, що соціал-демократична ідеологія вже зараз має великий потенціал в Україні. Але в нинішніх реаліях, значна кількість людей все ще піддаються популістичним гаслам і орієнтуються більше не на ідеологічну складову партії, а на особистий імідж її лідера. «Щоправда, втішає думка, що серед активної і свідомої молоді вже можна спостерігати підвищену увагу до ціннісних орієнтирів партій, а не до її популістичних гасел», - зазначив експерт.

Обговорення результатів всеукраїнського соціологічного дослідження «Ставлення українців до соціал-демократії» Інституту Горшеніна та представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні відбулося 22 листопада у Рівному та 28 листопада у Черкасах.

Презентація в Черкасах:

Нагадаємо, дослідження було проведено в серпні-вересні 2018 року, його результати були презентовані в Києві 12 жовтня. У рамках дослідження було проведено 5 фокус-групових дискусій в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Чернігові й опитано 2000 респондентів по всій Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram