ГоловнаПолітика

Україна проситиме закрити Босфор для Росії

Адмірал Воронченко нагадав про конвенції Монтре.

Україна проситиме закрити Босфор для Росії
Третий подвесной мост через Босфор
Фото: EPA/UPG

Україна проситиме закриття протоки Босфор для проходу російськими кораблями в зв'язку з агресією РФ стосовно українських військових суден у районі Керченської протоки.

Про це заявив командувач Військово-морськими силами Збройних сил України Ігор Воронченко.

"Я впевнений, що світова спільнота все ж таки ухвалить рішення і визнає, що була здійснена агресія проти держави Україна ... В зв'язку з цим і відповідно до норм конвенції Монтре, а саме п. 19, будемо намагатися просити закриття протоки Босфор у Турецькій Республіці, щоб росіяни знали, як порушувати норми міжнародного права", - сказав Воронченко під час виступу на II Міжнародній конференції з питань морської безпеки в Києві.

Пізніше в коментарі "Інтерфаксу-Україна" адмірал сказав, що цю тему вже попередньо порушували восени в штаб-квартирі НАТО.

"У вересні в штаб-квартирі НАТО в Неаполі я запитав командувача ВМС Туреччини: якщо буде агресія Росії проти України, чи закриєте ви Босфор для країни-агресора. Командувач відповів: ми виконаємо положення конвенції", - сказав Воронченко.

"У Конвенції Монтре чітко сказано: якщо відбувається конфлікт двох країн, і одна з них є агресором, то Босфор автоматично закривається для суден, що прямують під її прапором", - заявив він.

Нагадаємо, 25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону.

Фото: МінТОТ

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram