ГоловнаПолітика

Суд призначив семантичну експертизу висловлювань депутата Мураєва про Сенцова

У заяві депутата шукають ознаки державної зради і лжесвідчення.

Суд призначив семантичну експертизу висловлювань депутата Мураєва про Сенцова
Евгений Мураев
Фото: inforesist.org

Суд призначив семантико-текстуальну експертизу заяв депутата Верховної Ради Євгена Мураєва про українського режисера Олега Сенцова, засудженого в Росії.

Про це йдеться в матеріалах суду.

У листопаді суд розглянув відповідне клопотання слідчого Служби безпеки України в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 111 (держзрада) і ч. 2 ст. 383 (свідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину) Кримінального кодексу.

Експертиза повинна дати визначення термінів "державна безпека", "інформаційна безпека", "розпалювання ворожнечі" і відповісти на запитання:

- який характер інформації містить зазначений виступ Мураєва щодо сфери державної й інформаційної безпеки України?

- чи містить виступ депутата загрозу суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній чи інформаційній безпеці України?

- чи може виступ Мураєва сприйматися сторонніми особами, в тому числі представниками іноземних держав та іноземних організацій, як відомості у сфері державної або інформаційної безпеки України, а також надання іноземним державам, іноземним організаціям або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України?

- чи містить виступ публічні заклики до здійснення будь-яких дій?

- чи містить виступ публічні заклики до розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі?

Постанова оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, в червні депутат Мураєв в інтерв'ю телеканалу "112 Україна" висловив власні судження щодо правочинності діяльності органів державної влади України і, серед іншого, назвав українського кінорежисера Сенцова терористом.

СБУ розслідує, чи допоміг Мураєв таким чином інформаційно підтримати іноземну державу в проведенні підривної діяльності проти України. Спецслужба склала стенограму виступу депутата на телеканалі і вирішила призначити її експертизу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram