ГоловнаПолітика

Україна подала в трибунал ООН з морського права через агресію РФ у Керченській протоці

МЗС зафіксувало порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці.

Україна подала в трибунал ООН з морського права через агресію РФ у Керченській протоці
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Міністерство закордонних справ України поінформувало арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною та РФ, про захоплення російськими силовиками трьох українських кораблів та військовослужбовців ВМС України.

Про це йдеться в заяві МЗС, поширеній прес-центром відомства.

У зверненні до трибуналу МЗС зафіксувало порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці.

"Україна звернула увагу на постійну практику дискримінаційного переслідування українських та іноземних суден, які планують пройти через Керченську протоку в Маріуполь, Бердянськ та інші українські порти", - йдеться в повідомленні українського дипломатичного відомства.

У МЗС зазначили, що через арбітражний суд "із застосуванням всіх наявних правових засобів" мають намір оскаржити останні дії РФ у морі - цілеспрямовану ескалацію конфлікту в Керченській протоці, створення перешкод для судноплавства, невиправдано тривалі зупинки суден, що прямують в українські порти в Азовському морі.

"Україна заявила протест проти дій Росії, довела їх до відома своїх союзників і шляхом звернення в арбітражний трибунал продемонструвала свій намір оскаржити поведінку Росії з застосуванням всіх наявних правових засобів", - наголошується в заяві.

Раніше МЗС України спрямувало Російській Федерації ноту протесту через затримання моряків.

Як повідомлялося, окупаційний суд Криму заарештував на два місяці, до 25 січня 2019 року, всіх 24 моряків, захоплених у полон 25 листопада в Чорному морі поблизу Керченської протоки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram