ГоловнаПолітика

Євросоюз засудив застосування Росією сили в Азовському морі

Могеріні закликала РФ звільнити захоплені українські судна і моряків.

Євросоюз засудив застосування Росією сили в Азовському морі
Фредерика Могерини
Фото: 24tv.ua

Європейський Союз висловив серйозну стурбованість у зв'язку з небезпечним зростанням напруженості в Азовському морі і Керченській протоці останніми днями, що призвело до захоплення Росією українських суден і поранення кількох українських військовослужбовців.

Про це заявила глава дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні.

"Ми стривожені цим застосуванням сили Росією, яка на тлі зростаючої мілітаризації в цьому районі неприйнятна", - йдеться в заяві високого представника ЄС із закордонних справ, поширеній ввечері у середу в Брюсселі.

У повідомленні йдеться, що ЄС очікує від Росії забезпечення безперешкодного і вільного проходу через Керченську протоку в Азовське море і з нього, відповідно до міжнародного права.

"Незаконна анексія Кримського півострова Росією в 2014 році залишається безпосередньою загрозою міжнародній безпеці, яка має серйозні наслідки для міжнародного правового порядку, що захищає єдність і суверенітет держав. Ми підтверджуємо наше засудження цього порушення міжнародного права. Спорудження Керченського моста є подальшим порушенням суверенітету і територіальної цілісності України ", - йдеться в заяві.

Також ЄС закликає Україну і Росію до максимальної стриманості для негайної деескалації конфлікту.

ЄС також звернувся до Росії з наполегливим закликом звільнити захоплені українські судна, їх екіпаж і обладнання беззастережно та невідкладно.

Могеріні запевнила, що Європейський союз буде продовжувати уважно стежити за ситуацією і "має намір діяти належно в тісній координації з міжнародними партнерами".

Нагадаємо, 25 листопада Росія заблокувала прохід Керченською протокою українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь" та захопила ці судна разом з екіпажами.

Сьогодні окупаційний суд Криму заарештував на два місяці, до 25 січня 2019 року, всіх 24 моряків, захоплених у полон 25 листопада в Чорному морі поблизу Керченської протоки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram