ГоловнаПолітика

Результати виборів в ОТГ, де введено воєнний стан, будуть юридично сумнівні, - Черненко

Перші вибори в 125 об'єднаних громадах заплановано на 23 грудня.

Результати виборів в ОТГ, де введено воєнний стан, будуть юридично сумнівні, - Черненко
Александр Черненко
Фото: Макс Левин

У тих областях, де введено воєнний стан, найімовірніше, не відбудуться вибори в об'єднаних територіальних громадах. Про це в коментарі LB.ua заявив народний депутат від фракції БПП, голова підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Олександр Черненко.

"Вибори в тих регіонах, де введено воєнний стан, провести не реально. Навіть якщо будуть внесені законодавчі зміни, виборчий процес перервано. Їх результати будуть юридично сумнівні", - вважає депутат.

"Тому є загроза, що вони (ОТГ - LB.ua) не будуть введені в бюджетні відносини. І не зможуть користуватися плюсами об'єднання", - додав він.

Водночас, Черненко пропонує як один з варіантів - розподілити бюджетні кошти, враховуючи об'єднані громади, оскільки вони вже пройшли всі необхідні для збіднення процедури. "Можливо, потрібно піти шляхом виключення, щоб розподілити кошти на ОТГ, а коли буде можливість - провести вибори", - сказав депутат.

Він також наголосив, що для виходу з ситуації потрібні роз'яснення ЦВК. "Оскільки воєнний стан вже введено, будемо сподіватися, що ЦВК найближчим часом роз'яснить ситуацію", - підсумував він.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко пообіцяв, що зробить все можливе для підготовки законодавчих змін, що дозволяють провести перші вибори депутатів сільських, селищних і міських рад, а також відповідних голів та мерів об'єднаних територіальних громад, незважаючи на воєнний стан.

У жовтні Центральна виборча комісія призначила на 23 грудня перші вибори до 125 об'єднаних громадах 22 областей і виділила на підготовку і проведення 32 млн гривень.

Однак 26 листопада парламент затвердив указ Президента про введення з 14:00 26 листопада на 30 діб до 14:00 26 грудня воєнного стану в 10 областях.

Указ передбачає можливість обмеження конституційного права громадян, закріпленого ст. 38 Конституції, - брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними в органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Водночас закон "Про правовий режим воєнного стану" прямо забороняє проведення виборів, зокрема до органів місцевого самоврядування, у період воєнного стану.

Перші вибори було призначено на 23 грудня у 46 громадах 9 областей, де вводиться воєнний стан: 12 громад Миколаївської області, по 8 - у Запорізькій та Луганській, 5 - у Чернігівській, 4 - у Сумській, по 3 - у Вінницькій та Одеській, 2 - у Херсонській та 1 - у Донецькій області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram