ГоловнаПолітика

Порошенко пообіцяв підготувати законодавчі зміни для проведення виборів в ОТГ всупереч військовому стану

Перші вибори в 125 об'єднаних громадах заплановані на 23 грудня.

Порошенко пообіцяв підготувати законодавчі зміни для проведення виборів в ОТГ всупереч військовому стану
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко обіцяє, що зробить все можливе для підготовки законодавчих змін, що дозволяють провести перші вибори депутатів сільських, селищних і міських рад, а також відповідних голів і мерів об'єднаних територіальних громад, незважаючи на воєнний стан.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться 4 грудня.

"На жаль підтверджую, що закон чітко визначає, що під час воєнного стану не можуть проводитися вибори, в тому числі це перешкоджає проведенню виборів в об'єднаних територіальних громадах. Я хочу підкреслити, що я зроблю все від мене залежне .., щоб на наступне пленарне засідання Верховної Ради України підготувати необхідні законодавчі ініціативи, які будуть мати обмежений термін дії - до кінця поточного року, але які дозволили б провести вибори в об'єднаних територіальних громадах", - сказав він в інтерв'ю телеканалам.

У жовтні Центральна виборча комісія призначила на 23 грудня перші вибори в 125 об'єднаних громадах 22 областей і виділила на їх підготовку і проведення 32 млн гривень.

Проте 26 листопада парламент затвердив указ Президента про введення з 14:00 26 листопада на 30 діб до 14:00 26 грудня воєнного стану в 10 областях.

Указ передбачає можливість обмеження конституційного права громадян, закріпленого ст. 38 Конституції, - брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органи місцевого самоврядування.

У той же час закон "Про правовий режим воєнного стану" прямо забороняє проведення виборів, в тому числі органів місцевого самоврядування, в період воєнного стану.

Перші вибори були призначені на 23 грудня в 46 громадах 9 областей, де вводиться військовий стан: 12 громад Миколаївської області, по 8 - Запорізької та Луганської, 5 - Чернігівської, 4 - Сумської, по 3 - Вінницької і Одеської, 2 - Херсонської і 1 - Донецької області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram