ГоловнаПолітика

Росія претендує на одностороннє право контролювати доступ до Маріуполя, - Волкер

США і партнери категорично не визнають анексію Криму Росією.

Росія претендує на одностороннє право контролювати доступ до Маріуполя, - Волкер
Курт Волкер
Фото: youtube.com

Події в Азовському морі в минулі вихідні показують, що Росія має намір взяти під одноосібний контроль доступ до українських портів.

Про це заявив спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, повідомляє Укрінформ.

"Я думаю, що це питання доступу до Маріуполя для українців. Росія претендує на одностороннє право контролювати цей доступ, в цьому проблема. Це не обов'язково означає, що Росія зробить новий наступ на суші", - сказав американський дипломат у відповідь на запитання, чи не зробить Росія слідом чергову спробу пробити наземний коридор до Криму.

Волкер зазначив, що здивувався б, якби росіяни пішли на такий крок. Достатню заклопотаність, сказав він, викликають вже спроби контролю за морськими водами.

Представник Держдепу нагадав, що США і партнери категорично не визнають анексію Криму Росією, так само як не визнають заяви, що ці води - виключно російські. "Росія повинна поважати і виконувати договір 2003 року", - сказав він.

У Конгресі США засудили протиправні дії Росії в Азовському морі і закликали американського президента Дональда Трампа притягнути до відповідальності президента РФ Володимира Путіна.

Дональд Трамп заявив про спільні зусилля США і Європи у вирішенні конфлікту між Росією і Україною через події в Керченській протоці.

Також президент Петро Порошенко обговорив з генеральним секретарем США застосування сили Росією в Азовському морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram