ГоловнаПолітика

Жонглювання строками і територіями: як парламент ухвалював рішення про воєнний стан

Шестигодинне позачергове засідання Верховної Ради у понеділок, 26 листопада, завершилося введенням воєнного стану у десяти регіонах України та строком у 30 днів. Попри те, що напередодні глава держави говорив про 60 днів та усю територію країни. Ухвалення цього рішення супроводжувалося скандалами, штурханиною, шантажем і переписуванням указів. Детальніше – в репортажі LB.ua.

Президент заходить в парламентську залу
Фото: Макс Левин
Президент заходить в парламентську залу

 

«Він (президент) і ображався кілька разів, і психував, і їхав геть (з парламенту)… Але ми його дотиснули», – заявив журналісту LB.ua один із нардепів фракції «Народний фронт» на правах анонімності після голосування за введення воєнного стану та призначення виборів вкінці березня наступного року.

Щоправда, він не зміг назвати регіони, в яких декілька хвилин тому парламент ввів воєнний стан, зазначаючи, що новий указ президента їм так і не роздали перед голосуванням, мовляв, повірили гаранту на слово.

Стриманий комітет

Указ президента «Про введення воєнного стану в Україні» з’явився на столах депутатів профільного комітету за кілька хвилин до початку засідання. «Ми ще не бачили документів. Якусь інтригу для нас готують», – розповів LB.ua депутат БПП Іван Вінник у телефонній розмові за годину до початку засідання.

Іван Вінник
Фото: Макс Требухов
Іван Вінник

Зрештою, коли члени комітету зайняли свої місця в залі їм таки видали копії указу, де йшлося про введення воєнного стану по всій Україні до 25 січня 14:00.

На засідання прийшов і Дмитро Ярош – нечастий гість у парламенті, і сестра Надії Савченко Віра, і віце-спікер парламенту Оксана Сироїд.

Скупо зазначивши, що комітет може лише підтримати або відхилити пропозицію президента, голова комітету Сергій Пашинський передав слово колегам. Та й ті були не багатослівні. Критикував документ лише депутат від «Самопомочі» Тарас Пастух, зазначивши, що не зовсім зрозуміло, що президент планує ввести воєнний стан саме на 60 днів, чому по всій Україні, а не лише території, котра межує з Російською Федерацією та які права громадян можуть бути порушені/обмежені в результаті запровадження такого стану.

«Росія перейшла на новий рівень агресії. Це вимагає від нас значно більшої реакції», – коротко прокоментував голова фракції БПП Артур Герасимов.

«60 днів – це не такий великий термін. Якщо ситуація нормалізується, ми не будемо його подовжувати», – додав Пашинський і проект законопроекту підтримали усі 12 присутніх членів комітету.

«З весни 2015 року Росія перейшла дуже активно до розбудови своєї мережі в інших регіонах країни, а не лише на сході. Робиться ставка на політичний аспект. Підтримка певних політичних діячів, рухів, громадських організацій, котрі займаються зараз розхитуванням ситуації. Тому можливо є сенс ввести воєнний стан по всій території України», – озвучив свою версію в коментарі LB.ua нардеп від БПП Дмитро Тимчук.

Дмитро Тимчук
Фото: Апостроф
Дмитро Тимчук

У коридорі комітету під час особистого спілкування депутати зізнавалися, що самі не розуміють логіку президента. І окрім того, що дійсно інцидент в Керченській протоці став першим відкритим нападом військових під російським прапором на українців, аргументованих пояснень, чому потрібен воєнний стан саме зараз, навести не могли.

Хитання парламенту

Засідання Верховної Ради планувалося в закритому режимі, як у квітні 2014 року. Прес-служба парламенту навіть запровадила окрему систему акредитації журналістів. Проте ситуація раптом змінилася: жодних обмежень для представників ЗМІ не було. Лише будівля парламенту була під посиленою охороною. Мітинг проводили націоналістичні організації.

«У залі зареєструвалося 338 депутатів», – зазначив на початку засідання спікер Андрій Парубій. Тут же президію ВР оточили депутати фракції Радикальної партії, лідер якої Олег Ляшко став вимагати консультацій з президентом.

Олег Ляшко вимагає перерву
Фото: Макс Левин
Олег Ляшко вимагає перерву

Тим часом, фракція «Народний фронт» озвучила свої вимоги: введення воєнного стану лише на 30 днів і лише на окремих територіях, а також визначення чіткої дати президентських виборів – 31 березня наступного року.

«Насправді ніхто не в захваті від ідеї введення воєнного стану. Окрім, мабуть, Турчинова, який носиться з цим з початку війни… Будемо чекати, поки президент перепише указ. В такому вигляді голосувати за нього не можна, він містить купу загроз», – заявив LB.ua один із нардепів «Народного фронту». І підтверджує, що серед депутатів «гуляє» чимало версій, нібито ситуація в Керченській протоці може бути використана, щоб відстрочити проведення виборів президента.

«Якщо буде введено воєнний стан, наприклад, на 60 днів, то призначення виборів може відбутися не швидше 61 дня з моменту завершення воєнного стану. Тобто не раніше квітня-травня наступного року», – уточнив LB.ua нардеп від фракції «Самопоміч» Руслан Сидорович. І зазначив, що сподівається на зміну указу президента, хоча в будь-якому випадку підтримуватиме введення воєнного стану.

Поки у депутатів була перерва, Петро Порошенко уже виступав зі своєї адміністрації в телеефірі. Окремі депутати в залі дивилися його промову з телефонів.

Володимир Парасюк і Сергій Лещенко
Фото: Макс Левин
Володимир Парасюк і Сергій Лещенко

«Рада національної безпеки і оборони рекомендував сьогодні ввести воєнний стан на 60 днів. Хочу оголосити вам своє рішення: я буду пропонувати парламенту ввести воєнний стан на 30 днів. Щоб військовий стан жодним вдень не накладалося на початок виборчої кампанії. Щоб ні у кого з тих, хто про свою партію, про свій політичний інтерес піклується більше, ніж про націю і український інтерес. Зараз не залишилося ніяких підстав для брудних політичних спекуляцій та інсинуацій. Воєнний стан триватиме тридцять днів, і з завершиться в середині грудня», – заявив Порошенко.

Та навіть цих слів депутатам було замало. Вони очікували підписання президентом нового указу, аби була дотримана передбачена законом процедура. Десятихвилинна перерва затягнулася на дві з половиною години. Коли стало зрозуміло, що переговори триватимуть довго, чимало депутатів використали цей час, щоб повечеряти. Журналісти – теж. «Поки тут є фотографи президента, поспішати нікуди», – упевнений фотокор LB.ua Максим Левін, киваючи в сторону фотографів, що стояли в черзі за їжею.

«З голосу Турчинова»

О 19.34 у гучномовець депутатів запросили для продовження засідання. «Ну що, «кастрували» указ? Буде 30 днів і лише в Луганській, Донецькій і Миколаївській областях», – питали одне одного депутати Ігор Лапін і Андрій Білецький в кулуарах парламенту.

До трибуни вийшов Олександр Турчинов: «Президент України підписав указ про введення воєнного стану. В той же час, провівши консультації, відбулося звернення президента, і за його ініціативою зменшено час з 60 до 30 днів… У випадку загострення ситуації, ми повинні мати такий інструмент».

Олександр Турчинов
Фото: Макс Левин
Олександр Турчинов

Хтось із нардепів перепитує Турчинова щодо указу. «Що стосується часу введення воєнного стану: президент у своєму зверненні чітко заявив, що до 30 днів. Він вніс відповідний документ до парламенту і я під стенограму чітко фіксую цю позицію: мова йде про тридцяти днях введення воєнного стану», – уточнює він, підтверджуючи, що депутатам пропонують голосувати з його голосу.

Відсутність нового указу підтверджують LB.ua і депутати «Народного фронту» в особистій переписці. Хоча дехто зазначає, що голосувати таки буде, попри порушення процедури.

Заявою Турчинова не задоволені депутати Радикальної партії, фракції «Батьківщина» і «Самопоміч». Згодом виявляється, що і Опоблок, групи «Відродження» і «Воля народу» також не планують підтримувати рішення президента. Хоча позиція останніх не залежить від версії указу.

«Суб’єктом законодавчої ініціативи (введення воєнного стану – LB.ua) є президент. Секретар РНБО Турчинов не має права під стенограму вносити зміни в указ президента. Якщо президент Порошенко пішов на наші вимоги, він зобов’язаний внести новий указ і новий законопроект… Але те, що запропонував Порошенко – це не воєнний стан, це позбавлення українців всіх конституційних прав. Цим указом обмежуються права на таємницю листування, недоторканність житла, втручання в особисте життя, свобода пересування, вибори, право на збори, право на підприємницьку діяльність, право на освіту…», – кричав Олег Ляшко, традиційно вийшовши до трибуни зі всіма депутатами своєї фракції.

До трибуни підійшла лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

«Ми знаходимося в стані війни. Країна агресор – Російська Федерація – атакувала нас ще раз… Хочу нагадати, що фракція «Батьківщина» з перших днів, коли Росія почала проти нас війну ми вимагали введення воєнного стану», – на останню фразу Тимошенко депутати від БПП відреагували обурливим гулом.

Юлія Тимошенко з трибуни ВР
Фото: Макс Левин
Юлія Тимошенко з трибуни ВР

Виступи лідерів фракції відбувалися до виступу глави держави і було зрозуміло, що перемовини тривають. спікера Андрія Парубія не було на робочому місці. У двері урядової ложі періодично заглядав лідер фракції «Народного фронту» Максим Бурбак, що також брав участь в узгодженні нової версії президентського указу.

Слово дали начальнику Генштабу Віктору Муженку.

«Воєнний стан необхідний, щоб забезпечити безпеку нашої країни», – коротко пояснив він, не змігши відповісти, чому воєнний стане не вводився в Україні після Іловайського котла чи боїв у Дебальцево. На вигуки депутата Володимира Парасюка коротко сказав: «За Іловайськ я відповім». Мабуть, маючи на увазі все таки відповідь на запитання. Проте час його виступу завершився.

Міністр оборони Степан Полторак в оточенні депутатів БПП
Фото: Макс Левин
Міністр оборони Степан Полторак в оточенні депутатів БПП

Близько 21.30 Парубій зайшов в зал і анонсував виступ президента.

«Коли нам треба об’єднати зусилля, коли нам треба прийняти надважливе рішення про оголошення воєнного стану, який – я хочу окремо наголосити – буде застосований виключно у випадку наземної російської воєнної агресії. Якщо дай Боже спільними зусиллями нам вдасться уникнути цього сценарію, я наголошую як Президент і Верховний Головнокомандувач ЗСУ – не буде обмеження прав, не буде обмеження свобод», – говорив у притаманній йому пафосній манері Петро Порошенко.

Фото: пресс-служба президента

«(Указом – LB.ua) я попросив дати право Президенту як тільки російський солдат перетне кордон – я не буду втрачати жодної секунди для того, щоб забезпечити захист української землі», – додав він.

Його слова підтримували оплесками депутати фракції БПП. Аби втихомирити обурення депутатів фракцій Радикальної партії, «Батьківщини» і окремих позафракційних, він оголосив, що підписав новий указ, де передбачив озвучені депутатами вимоги.

«Для стенограми я хочу зачитати назви областей… Це є Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, а також Чернігівська, Херсонська і внутрішні води Азово-Керченської акваторії», – назвав він, після чого в залі зазвучали вигуки «Ганьба».

Президент не назвав Запорізьку і Донецьку область, для яких також передбачалося введення воєнного стану. Весь список перед голосуванням зачитав спікер.

Уже перекрикуючи депутатів, президент швидко завершив промову. До трибуни почали підходити обурені нардепи. Здебільшого ті, виборчі округи яких підпадали під територію воєнного стану.

Депутатів обурив список регіонів, в яких запровадять воєнний стан
Фото: Макс Левин
Депутатів обурив список регіонів, в яких запровадять воєнний стан

Щось вигукував, наближаючись до Порошенка, і лідер «радикалів» Олег Ляшко. Чернігівська область, яку назвав Порошенко, є малою батьківщиною і виборчим округом «радикала». Та обурення не завадило під час голосування підтримати кінцеву пропозицію президента.

Як тільки президент традиційно поручкався зі спікером після появи на табло 273 голосів «за» і покинув зал засідань, емоції депутатів дещо спали. Наступним було рішення про призначення президентських виборів 31 березня 2019 року. За нього віддали голоси 298 нардепів – усі, що зареєструвалися як присутні в залі.

Фото: Макс Левин

На сайті президента новий указ не опублікований і досі. Натомість газета "Урядовий кур'єр" опублікувала його попередній указ, яким він вводить в дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо запровадження воєнного стану на 60 днів. У Кабміні вже пояснили, що сталася помилка, адже той указ був скасований. Тож завтра планують опублікувати проголосований в парламенті документ.

Прецедент

«Ми зробили все, що змогли… Шкода тільки, що не прописали, які саме права громадян можуть бути обмежені. Але головне, що це не тут, не в Києві», – поділився враженнями один з депутатів «Народного фронту» після голосування.

«Ви створити серйозний прецедент, запровадивши воєнний стан…», – кажу йому.

«Це не ми, це він», – відповідає, маючи на увазі президента, і покидає парламент.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram