ГоловнаПолітика

Захоплені моряки є військовополоненими, судити їх не можна, - Клімкін

Міністерство закордонних справ сподівається пробитися до моряків через Червоний Хрест.

Захоплені моряки є військовополоненими, судити їх не можна, - Клімкін
Фото: пресс-служба президента

Затримані в Керченській протоці українські моряки за статусом є військовополоненими, судити їх за визначенням не можна. Таку заяву сьогодні в ефірі "1+1" зробив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"По-перше, звільнити хлопців - це дійсно зараз найважливіший пріоритет. Зараз ведемо переговори з Червоним Хрестом, оскільки наші хлопці за статусом є військовополоненими. Росія стосовно нас здійснила декілька актів агресії, і ЧХ повинен активно в це втручатися", - наголосив Клімкін.

Міністр також повідомив, що зараз проводять переговори і з правозахисниками, і з кримськотатарською громадою в окупованому Криму.

"Оскільки військовополонених судити за визначенням не можна, це маразм, але Росія це робить. Ми повинні захистити їх хоча б на сьогодні, хоча б на найближчі дні", - зауважив міністр.

Він також зазначив, що МЗС використовує різні канали для отримання інформації про українських моряків. "Ми використовуємо і Червоний Хрест, і омбудсменів, і всі канали, які нам доступні. Але розуміємо, що рішення буде прийматися на рівні Путіна, на це спрямовані всі наші зусилля", - заявив голова МЗС України.

Як повідомляли, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід Керченською протокою українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь" і захопила ці судна з екіпажами. Сьогодні вранці стало відомо про перевезення моряків у Сімферополь "для обрання запобіжного заходу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram