ГоловнаПолітика

CБУ підтвердила перебування своїх співробітників на захоплених катерах

Відомо, що співробітником спецслужби є один із поранених українців.

CБУ підтвердила перебування своїх співробітників на захоплених катерах
Фото: Lb.ua

Служба безпеки України підтвердила перебування контррозвідників СБУ на захоплених Росією кораблях ВМС України. Про це сьогодні вранці повідомила прес-служба відомства з посиланням на голову СБУ Василя Грицака.

Офіцери української спецслужби виконували службові завдання з контррозвідувального забезпечення підрозділу ВМС України, як це передбачено статтею 12 Закону України "Про Службу безпеки України".

"Упродовж більш ніж чотирьох років російської агресії українські військові контррозвідники перебувають на передовій пліч-о-пліч із бойовими побратимами ЗС України, Національної гвардії і Державної прикордонної служби. І так буде завжди. "Подив" окремих офіційних осіб РФ про присутність співробітників СБУ на борту кораблів зовсім не свідчить про відсутність подібної практики в органах контррозвідки країни-агресора. Але справжнє здивування викликає той факт, що проти двох українських катерів і малого буксира росіяни застосували шість "ФСБшних" і чотири військово-морські плавзасоби, а також бойові вертольоти і літаки ВКС РФ", - сказано в повідомленні.

За підтвердженою оперативною інформацією СБУ, один із російських штурмовиків використовував проти українських катерів дві бойові некеровані ракети, в результаті чого один з офіцерів СБУ отримав важке поранення.

Відзначають також, що СБ України в межах компетенції вживає всіх необхідних заходів для звільнення українських бранців і їх повернення. Водночас Служба безпеки України вимагає від керівництва російських спецслужб припинити психологічний і фізичний тиск на українських військовослужбовців для інформаційного виправдання акту агресії.

Нагадаємо, увечері 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації здійснили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Зокрема, російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, в результаті чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, а також втрачено рятувальний пліт.

При цьому ВМС ЗСУ підкреслюють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

ФСБ Росії заявляє, що три українські військові кораблі в Азовському морі "незаконно увійшли в територіальні води РФ і попрямували до Керченської протоки".

На засіданні РНБО 25-26 листопада було прийнято рішення рекомендувати ввести в Україні військовий стан терміном на два місяці. Учора Верховна Рада підтримала доповнений законопроект, що передбачає введення воєнного стану на 30 днів у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській областях, а також внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram