ГоловнаПолітика

Країни НАТО через свої канали вимагатимуть від Росії звільнення українських моряків

Столтенберг закликав Росію припинити свої агресивні дії.

Країни НАТО через свої канали вимагатимуть від Росії звільнення українських моряків
Фото: euromaidanpress.com

Звільнення членів екіпажів українських військових кораблів, вимога розблокувати морський рух через Керченську протоку і досягнення деескалації напруги - такі основні результати засідання Комісії Україна-НАТО, скликаного в екстреному порядку на вимогу офіційного Києва.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Україна представила всі докази агресії Росії в Керченській протоці і всі в НАТО зрозуміли, що відбувається. Були ухвалені рішення звільнити всіх моряків, і країни-союзниці вимагатимуть це від Росії через свої контакти. По-друге, для України має бути розблокована протока. І останнє - деескалація напруги та вирішення всієї цієї ситуації", - пояснив у штаб-квартирі НАТО глава представництва України при військово-політичному блоці Вадим Пристайко.

Зі свого боку, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію припинити свої агресивні дії, запевнив, що блок намагається знайти шляхи подальшої підтримки України, а Москва за свої дії повинна нести відповідальність.

"Ми проводимо безперервний і дуже ретельний моніторинг ситуації. Альянс НАТО проводить постійну оцінку того, як він може зробити більше для вирішення конфлікту. Росія повинна зрозуміти, що всі її дії матимуть свої наслідки", - розповів генсек НАТО.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити згідно з договором про спільне користування Азовським морем і протокою. Незважаючи на це близько 8 години ранку російські кораблі вчинили провокаційні дії проти українських кораблів, зокрема протаранивши буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході у територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися в Одесу, але російські військові почали переслідування і згодом пішли на атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" було підбито, трьох моряків поранено.

Всі три кораблі були захоплені росіянами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram